Weed-It verhoogt effectiviteit onkruidbestrijding

vrijdag 22 maart, 2024

Met het sensorsysteem Weed-It Quadro is de effectiviteit van onkruidbestrijding in de boomkwekerij te verhogen, zijn probleemonkruiden aan te pakken en middelen te besparen.

Foto: Arno Engels

Dat is de overtuiging van GPX Solutions die het sensorsysteem op een smalspoortrekker voor de (laan)boomkwekerij en de fruitteelt heeft gebouwd. Hierbij is rekening gehouden met wensen van kwekers die meedoen aan de Opheusdense innovatiekring rond weerbaar telen.

Afgelopen donderdag is het systeem uitgelegd aan kwekers bij GPX Solutions, dat gevestigd is op fruitbedrijf De Ruiter en streekwinkel Prince Heerlijk in Erichem. GPX (staat voor ‘gps extra’) voert onder andere intekenwerk voor nieuwe aanplant uit en bouwt autonome besturing op machines genaamd iQuus Autonomy.

Detectiekanalen elk 12,5 cm breed

Weed-It Quadro detecteert bladgroen (onkruid) met meer dan 50.000 metingen per seconde. Op de smalspoortrekker van GPX gebeurt dit in vier detectiekanalen van elk 12,5 cm breed, met achter elk kanaal een nozzle dat elk gespot plantje specifiek spuit. Het prototype voor de (laan)boomkwekerij is geschikt vanaf rijafstand 1,8 meter. De sensoren kunnen ook deels op de rij kijken en daarop de nozzles aansturen.

GPX Solutions gaat het systeem de komende maanden testen in de praktijk. Het is de eerste toepassing van Weed-It Quadro in Europa en wordt ondersteund door Rometron, die het systeem jaren geleden in Nederland ontwikkelde. Vooralsnog is het veelvuldig op veldspuiten in de buitenlandse landbouw in gebruik. Volgens Rometron wordt er 90% aan middel mee bespaard.

Werkt anders dan EcoRobotix

De Weed-It detecteert onkruid met sensoren, dat is anders dan de Zwitserse EcoRobotix waarvan dit jaar circa 80 machines in de Nederlandse landbouw zullen lopen. De EcoRobotix werkt volvelds (6 m breed) en detecteert onkruid met camera’s, AI en algoritmes.

De Opheusdense innovatiekring die de Weed-It onder de loep neemt, is opgezet vanuit LTO Bomen, loopt met steun van Tree Centre Opheusden en begeleiding door Stefan Even (Compas Agro). Kwekers die belangstelling hebben voor praktijktesten, kunnen contact opnemen met hem: seven@spam-protectcompas-agro.nl.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement