Video: Weed-It terug in de boomkwekerij?

vrijdag 17 maart, 2023

Een innoverende onkruiddetectie-techniek die vooral in de buitenlandse landbouw wordt toegepast, biedt mogelijk perspectief voor toepassing in de (laan)boomkwekerij.

Arno Engels

Het gaat om Weed-It Quadro (klik op bovenstaande afbeelding), een systeem dat ontwikkeld is door Rometron. Afgelopen woensdagavond presenteerde Albert Bosscha van Rometron het systeem bij Volentis in Kesteren, op een bijeenkomst over innovatief onkruidbeheer in de (laan)boomkwekerij georganiseerd door Compas Agro en LTO Bomen. 15 kwekers en technici uit regio Opheusden en Brabant lieten zich op uitnodiging informeren over enkele innovaties en bespraken kansen voor de sector.

Weed-It klinkt misschien nog bekend bij kwekers. Het vroegere PPO (nu Wageningen UR) inventariseerde rond 2009 de mogelijkheden van innovatieve onkruidbestrijding in de boomkwekerij. Hierin werd Weed-It als één van de kansrijke innovaties genoemd. Het systeem was destijds ook gedemonstreerd in de sector, maar daar bleef het bij.

Detecteert bladgroen en stuurt spuit hierop aan

Kort gezegd is Weed-It een sensorsysteem dat bladgroen (van onkruid) detecteert en daarop een spuitmachine aanstuurt, zodat middel wordt bespaard. Het systeem was oorspronkelijk vooral voor onkruidbestrijding op bestratingen bedoeld, maar toen glyfosaat op openbare verhardingen werd verboden, richtte Rometron zich op het buitenland en op de landbouw en ontwikkelde het systeem voor deze markt door.

Het nieuwste systeem Weed-It Quadro wordt intussen grootschalig ingezet. Vooral door Australische boeren, maar ook steeds meer in Noord- en Zuid-Amerika, op arealen tot wel 10.000 ha per bedrijf en met rijsnelheden tot wel 30 km/uur. En niet alleen op machines met brede spuitbomen, maar ook op spuitmachines in boomgaarden.

Intelligent spot-spray

Weed-It Quadro bestaat uit 1 sensor en 4 detectiekanalen per 1 m spuitboom, ofwel onkruid wordt in kanalen van elk 25 cm breed gedetecteerd. Detectie is mogelijk vanaf 1 cm2 plantgrootte, afhankelijk van de condities. De sensoren kunnen recht naar beneden kijken, of schuin voorwaarts of zijwaarts tot een hoek van 21 graden.

Rometron noemt het een intelligent spot-spray-systeem: het detecteert bladgroen met meer dan 50.000 metingen per seconde, en bespuit dit dan plaatsspecifiek. Daarmee wordt 90% aan (onkruid)middel bespaard.

Nu op spuitmachines fruitteelt

Daarnaast wordt de techniek toegepast tegen ziekten en plagen in bijvoorbeeld fruitbomen. Weed-It is inmiddels op circa 20 HSS-spuitmachines gebouwd voor fruittelers in Nederland, Belgie en Duitsland. Het zit nu ook op de smalspoor-robottrekker van AgXeed voor de fruitteelt. De combinatie HSS-Weed-It is 99% driftreducerend en staat op de DRT-lijst. In de fruitteelt is effectief spuiten met 3 bar mogelijk (terwijl 8 bar gangbaar is in die praktijk).

Technisch aanpassen voor boomkwekerij

Het detectiesysteem is modulair te bouwen op elke spuitmachine. Zou toepassing daarom ook in de boomkwekerij mogelijk zijn, tussen de rijen, of alleen detectie van de zwartstrook? Technisch aanpassen voor de sector zal vast wel lukken, zo werd gezegd op de bijeenkomst bij Volentis. Wordt vervolgd.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement