Voorgestelde mestregels inderdaad niet haalbaar in praktijk

donderdag 21 oktober, 2021

Diverse LTO-kwekers hebben gereageerd op het ontwerp van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn. Voorstellen van LNV blijken inderdaad onhaalbaar. Input vanuit de LTO Vakgroep is verwerkt in een gezamenlijke reactie van LTO Nederland.

Zo stelt LTO Nederland in de gezamenlijke reactie dat rotatie met rustgewassen niet haalbaar is in meerjarige teelten zoals in de sector Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Hierbij is reeds veel aandacht voor de bodemkwaliteit, middels een teelt groenbemesters nadat bijvoorbeeld een perceel bomen is gerooid.

De voorgestelde uiterlijke oogstdatum 1 oktober is niet mogelijk voor onze sector. Het rooien gebeurt immers in het winterseizoen. Het is trouwens niet duidelijk na welke teelten vanggewassen expliciet van toepassing zijn, en voor welke niet. Bovendien is een vanggewas of een groenbemester inzaaien niet mogelijk in het winterseizoen.

Het lijkt LTO en de vakgroep tenslotte logisch dat de voorgestelde maatregelen niet van toepassing zijn op de pot- en containerteelt. Uitspoeling van nutriƫnten wordt immers al voorkomen door gebruik van vloeistofdichte vloeren en/of langzaamwerkende meststoffen. Klik HIER voor de volledige reactie van LTO.

Minister staat open voor aanpassingen

LNV-minister Carola Schouten staat open voor aanpassingen in het ontwerp van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, meldt Nieuwe Oogst. Maatregelen moeten volgens haar wel uit te voeren en te handhaven zijn. Gestelde doelen moeten volgens haar wel worden bereikt.

Uit onderzoek door Wageningen Economic Research blijkt dat de voorgestelde maatregelen een grote economische impact hebben: sectoren worden financieel geraakt. Download het rapport via de site van de Rijksoverheid.

 

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement