Voor het eerst druppelslangen langs jonge seringen

donderdag 30 juni, 2022

Bij Lakei Boomkwekerijen zijn voor het eerst druppelslangen gelegd langs uitgeplante Syringa-winterhandveredelingen, ter vervanging van haspelberegening. De innovatiekring in Horst a/d Maas neemt het onderwerp dit en volgend jaar onder de loep.

Arno Engels

Afgelopen week heeft loonbedrijf Gebr. De Boer de druppelslangen, met een zelfgebouwde machine, door de grond getrokken, op een perceel van bijna 3 ha. De slangen liggen op 10 cm diepte. „We dachten ze eerst op 8 cm diepte te leggen”, vertelt Joep van de Pasch van Lakei Boomkwekerijen uit Lottum, „maar we vinden het wel belangrijk om oppervlakkig te kunnen blijven schoffelen.”

Zelfvoorzienend met zonnepanelen

Het druppelsysteem, geleverd door Broere Irrigatie, wordt nu verder aangelegd voor gebruik. Er komen nog aanvoerleidingen, een hoofdleiding en een pomp die maximaal 10 kuub per uur zal geven. Een accupakket zal de energie leveren en zonnepanelen zullen deze opwekken. Bedoeling is dus een zelfvoorzienend systeem. Zo’n systeem is vooraf bestudeerd bij Plantenkwekerij Joost Sterke in Haaren. „Sterke loopt voorop op dat gebied.”

De teelt op het perceel van Lakei duurt twee jaar; zo lang zullen de slangen dan ook blijven liggen. „Dan hoeven we hier niet met de haspel te beregenen”, vertelt Joep, „het zal ons wat rust geven in de zomerperiode.”

In de innovatiekring Horst a/d Maas is het wel de bedoeling om druppelirrigatie te vergelijken met haspelberegening, en daarmee ook het effect op de weerbaarheid van het gewas. Joep: „We kunnen het wel een beetje vergelijken, want op een ander perceel met seringen en dezelfde grondsoort, maar dan een driejarige teelt, beregenen we met de haspel.”

Sensoren meten vochtgehalte

Qua aantal kuubs zal de druppelirrigatie (met max 10 kuub/uur) al veel efficiënter zijn, want de haspel bij Lakei geeft 20-25 kuub/uur. Het is bovendien bovenover het gewas, terwijl het druppelen vlakbij de wortels gebeurt. Bij het druppelsysteem zullen nog sensoren komen die het vochtgehalte in de grond gaan meten. „Benieuwd of we een groeiverschil zullen zien.”

Bij andere kwekers die meedoen aan de innovatiekring Horst a/d Maas, worden andere druppelsystemen en sensoren toegepast, maar ook vergeleken met haspelberegening. Deze innovatiekring is op initiatief van de LTO Vakgroep gestart met begeleiding van Compas Agro en met steun van Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement