Video: Sterk gewas met biologie is basis weerbare teelt

donderdag 23 maart, 2023

Een sterk gewas in combinatie met biologie is de basis voor een weerbaar teeltsysteem. In de natuur zijn al veel oplossingen gevonden tegen ziekten en plagen. Maar oplossingen zijn er niet zomaar.

Arno Engels

Dat kwam woensdagavond 22 maart naar voren tijdens een webinar over de rol van biostimulanten en biocontrol in een weerbare teelt. Onder leiding van Kyra Broeders (Plantgezondheid Glastuinbouw Nederland) bespraken deze experts de (on)mogelijkheden: Rik Peters (Wageningen UR), Jolanda Wijsmuller (Bayer), Helma Verberkt (Artemis) en Daan Verbeek (Koppert).

Biostimulanten zijn geen gewasbeschermingsmiddelen, maar producten die opgenomen zijn in de EU-Meststoffenverordening. Ze zijn bedoeld om gewassen sterker te maken, zodat ze minder vatbaar kunnen worden voor ziekten of plagen.

Natuurlijke processen om planten te beschermen

Biocontrol gaat uit van natuurlijke processen om planten te beschermen. „In wezen werken we in alle teelten, of dat nu in een kas is of buiten, in een ecosysteem”, legde Helma Verberkt uit. „Er zijn al veel mooie natuurlijke oplossingen tegen ziekten en plagen, maar we kennen de natuur nog onvoldoende.”

Dat onderschreef Daan Verbeek die verschillende praktische voorbeelden van biocontrol benoemde. „We hebben al een heel scala aan natuurlijke vijanden opgebouwd tegen bladluizen en wantsen. Ook kun je veel micro-organismen inzetten tegen bodemschimmels. Er zou best meer mogelijk zijn, maar oplossingen liggen niet voor het oprapen. Vinden in de natuur is 1, vermeerderen voor toepassing is 2, en dat het echt werkt in een teelt is 3.”

Webinars terugkijken

Kijk hier het webinar over biostimulanten en biocontrol (1 uur) terug.

Het was het derde en laatste webinar in een reeks vanuit het praktijkprogramma ‘Weerbaarheid in de praktijk’. Het eerste webinar ging over geïntegreerde gewasbescherming, kijk het hier terug. Het tweede webinar ging over geïntegreerde onkruidbeheersing, kijk het hier terug.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement