Verpakkingen en restanten gewasbeschermings-producten eenvoudig inzamelen met STORL

maandag 22 mei, 2023

Dit jaar is er een nieuwe STORL-regeling in werking getreden. Deze maakt inzameling van verpakkingen en restanten gewasbeschermingsproducten eenvoudig.

Het bestuur van STORL (Stichting Opruiming Restanten en Lege Verpakkingen in de Landbouw) heeft zich hard gemaakt voor een landelijke aanpak, zo zegt STORL-voorzitter en LTO-bestuurder Joris Baecke op de site van LTO. „Middels de landelijke aanpak kun je eenvoudig alle verpakkingen en restanten van gewasbeschermingsproducten veilig en milieuvriendelijk inleveren.”

Nieuwe regeling uitgebreider

Er komen twee stromen, met ieder een eigen behandeling:

  1. Droge, plastic cans die gespoeld en dus schoon zijn;
  2. Resten, restanten en niet-spoelbare verpakkingen.
  • De nieuwe regeling is uitgebreider dan de oude regeling. Naast lege, schone verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen kunnen ook lege, schone verpakkingen van andere gewasverzorgingsproducten worden aangeboden. Denk daarbij aan (blad)meststoffen, biostimulanten en hulpstoffen.
  • Telers en loonwerkers reinigen de cans op de fustreiniger, schudden die goed leeg en doen ze vervolgens schoon, droog en zonder dop in de speciale STORL-zakken. De frequentie van ophalen in de regio’s is afhankelijk van deelname. Het is dus belangrijk dat iedereen mee gaat doen.
  • De STORL-zakken worden (kosteloos) opgehaald of kunnen worden ingeleverd tijdens regionale inzamelingsacties. De uitrol hiervan over Nederland zal in de loop van 2023 plaatsvinden.
  • Gestreefd wordt naar zoveel mogelijk recycling van de ingezamelde schone, droge cans. Zo ook naar gecontroleerde afzet van het te recyclen materiaal.
  • Resten, restanten en niet-spoelbare verpakkingen worden tijdens speciale campagnes opgehaald en naar een afvalverwerker gebracht. De start hiervan is in 2024.
  • Zakken zijn te bestellen bij de distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen. Aanmelden voor inzameling kan per regio via STORL.nl met gebruik van de QR-code.

Meer nieuws

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement