Vermeerderingstuinen plukt vruchten van ondergrondse druppelirrigatie

vrijdag 16 september, 2022

Vermeerderingstuinen Nederland plukt de vruchten van ondergrondse druppelirrigatie. Ook dit jaar met droge en hete perioden is het hout goed, vertelt directeur Gerard Jongedijk vooruitlopend op de jaarvergadering van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen.

Arno Engels

Op de jaarvergadering van de cultuurgroep, woensdag 28 september bij Roelofs Vruchtboomkwekerij in Zeewolde, zullen actualiteiten bij de Vermeerderingstuinen Nederland worden besproken. Door directeur Gerard Jongedijk, of door productiemanager Ruud Vosbeek.

Volgens Jongedijk was het geknipte en geleverde oculatiehout super. „Het hout is er goed vanaf gekomen.” De verwachting bij het enthout is niet anders. „Het loopt bij ons allemaal goed. We zijn nu volop bezig met vruchtbeoordeling van nieuwe rassen.”

Bent u dit jaar gestart met druppelirrigatie?

„Nee, al een paar jaar geleden. We hebben er eerst voorzichtig ervaringen mee opgedaan. Nu liggen er ondergrondse druppelleidingen op 11 ha hoge zandgrond in Horst. Voorheen beregenden we alles met haspels. Het druppelen gaat als een speer. Vegetatieve knoppen ontwikkelen zich goed, en we kunnen goed de groei in de moerbomen houden. Jonge bomen beregenen we nog wel met haspels, maar daarna druppelen we. Zo gaan we heel efficiënt om met watergebruik, en we hebben veel minder brandstof nodig.”

Druppelen in Horst, maar ook in Zeewolde?

„Eigenlijk is druppelen op de grond in Zeewolde, waar we al 40 jaar bomen opkweken, zelfs dit seizoen niet noodzakelijk geweest. Want de grond is daar zo vochthoudend. Maar ik heb het daar nog nooit zo droog gezien als dit seizoen.”

Past u ook fertigatie toe?

„Fertigatie is een prima vervolgstap op druppelirrigatie. Die stap gaan we nemen, zodat we ook meer op groei kunnen sturen. Water en voeding komen dan goed bij de bomen. De bomen groeien ook goed naar de leidingen toe, dat zagen we na het graven van profielkuiltjes. De leidingen liggen ondergronds, in het midden van een rijpad, zodat we eroverheen kunnen schoffelen.”

Heeft de hitte afgelopen seizoen nog effect gehad op het hout?

„Nee, het oculatiehout dat eraf is gekomen, zag er weer netjes uit. We zitten nog steeds goed met het klimaat. In Zuid-Europa is het een ander verhaal. Door de droogte en de hitte zijn kwekers wel extra kritisch op het geleverde hout. Dat betekent voor onze praktijk veel aanpassen: zoals vroeg beginnen met knippen en vroeg stoppen, zodat al het hout goed in de verpakking komt voor levering.”

Merken de Vermeerderingstuinen effect van de oorlog in Oekraïne?

„Nee, geen direct effect. Indirect voelt een aantal ondernemers wel de pijn van de oorlog. Leveringen die voor Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne waren gepland – vooral Italiaanse bomen – zijn in West-Europa op de markt gekomen. Voor ons is afgelopen jaar gemiddeld. Boomkwekers gaan toch weer bomen maken, fruittelers gaan toch weer aanplanten. Iedereen is wel voorzichtig en consolideert. Wij gaan daarin mee.”

Bekijk hier de agenda van de jaarvergadering van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen. Meld u aan via gerrit@spam-protectltobomen.nl en laat tevens weten of u die dag ook de Floriade wilt bezoeken.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement