Vakgroep nieuws: middelenpakket en Xylella

vrijdag 16 juni, 2017
Enkele hoofdthema’s, los van de dagelijkse praktijk zoals het middelenpakket dat door onze CEMP (coördinator effectief middelen pakket) Peter van ’t Westeinde op een zeer daadkrachtige manier en met resultaat wordt vormgegeven, wil ik u meenemen in het dossier Invasieve exoten en Xylella.

Met invasieve exoten wordt bedoeld door EU-regelgeving planten en dieren die volgens minimaal 2 landen in de EU schadelijk zijn voor de flora en fauna in de betreffende landen. Op zich nog niet zo spannend ware het niet dat als iets eenmaal op de lijst staat je het er alleen maar af kunt krijgen met een wetenschappelijke onderbouwing, en dat lukt nagenoeg nooit. Het allergrootste probleem is echter dat de lijst geldig is voor de hele EU en dus deze planten en dieren niet meer verhandeld/geteeld mogen worden en vernietigd moeten worden ook in ons land. Nu hebben wij geen probleem met de Amerikaanse bizon maar als er bv Acers eiken etc. op deze lijst komen dan….. vult u zelf maar in. Vandaar dat we nu een gespecialiseerde advocaat (EU recht) hierop gezet hebben om dit in een vroeg stadium aan te pakken we krijgen hierin ook medestanders uit onverwachte hoek zoals bv KLM Cargo dat maakt het lobbyen in Brussel wat makkelijker.

Xylella Fastodiosa wie kent het niet ?? Collega bestuurslid Caroline Michels heeft hier haar afstudeeropdracht van de LTO-toptalenten cursus middels een enquête mede vorm aan gegeven.

We zijn vanuit de vakgroep in continu overleg met NVWA, EZ, Naktuinbouw en ENA (European Nurserystock Association) om de EU-regelgeving van het superzware regiem (in een straal van 10 km 5 jaar lang geen handel van waardplanten (400 soorten)) om te bouwen naar maatwerk. Om op die manier te voorkomen dat bedrijven en zelfs hele gebieden bij aantreffen van deze bacterieziekte op slot zullen gaan. We zijn er nog lang niet, in Zuid-Europa is het een enorm probleem, maar we hebben de deur in Brussel op een kier om te kijken of er in samenwerking en met steun van Duitsland, Engeland en België mogelijk is om met maatwerk de gevolgen in deze landen te kunnen beperken. Tevens wordt er mede door Anneke van Dijk LTO en vele andere partijen een fytopreventie programma opgestart.

Jan Veltmans

Meer nieuws

Na natte periode een optimale start

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement