Uniek geval

vrijdag 18 december, 2020

Nu mijn periode als bestuurder afloopt kijk ik onwillekeurig terug. Terug naar 15 jaar geleden toen ik begon. Totaal onervaren, naïef maar overtuigt van nut en noodzaak van inzet voor de sector. Waar ik al die jaren zeer van genoten heb is het contact met de leden. Meelopen met de studieclubs en ondernemersgroepen van (Z)LTO.

Daar werd en wordt je geconfronteerd met de problemen  en uitdagingen op het erf van de kweker.  Zij geven inhoud aan de agenda waar wij als team ons voor inzetten. Op de kist met een kort woord tijdens studieclub- en kennisbijeenkomsten over de laatste ontwikkelingen. Als (vice)voorzitter van de ZLTO vakgroep kreeg ik de kans om parttime bestuurskunde te studeren aan Nice / Nijenrode en later Aviciena, de Academie voor leiderschap. Op je 50ste studeren net als je twee zonen op hogeschool en universiteit. Kunnen sparren en ondersteunen bij hun opleiding. Hoe mooi is dat. En tegelijk weten wat er aankomt qua wetgeving, zodat mijn bedrijf up to date blijft. Ik heb training mogen geven voor Agriterra aan lokale coöperaties in Zambia en Nepal. Presentaties over ‘De Groene Stad’ in o.a. China en Oekraïne. Internationale delegaties ontvangen en cursus gegeven aan de universiteit van Shanghai.

Maar het allermooiste is de energie die ik nog steeds krijg van leden die ik spreek en waar ik het verschil een beetje heb kunnen maken. Die energie werd echt zichtbaar toen mijn vrouw Hannie zeven jaar geleden de diagnose kanker kreeg, met de maximale levensverwachting van één jaar. Toen ik haar vroeg: zal ik stoppen met besturen, waren haar woorden: je komt met meer energie thuis dan dat je vertrekt. Dus blijf vooral besturen. Nu zeven jaar later zijn mijn zonen volwassen en het huis uit en heeft Hannie nog steeds kanker maar staat het stil. Vraag aan de dokter of men het toen niet te zwaar had ingeschat, waren zijn woorden: ‘mevrouw, u bent een zeer uniek geval’. Ik kon dit doen met de energie van al die leden, de inzet van hardwerkende (Z)LTO-medewerkers en bestuursleden, maar vooral de steun en inzet van mijn Hannie. Het unieke geval waarmee ik dankbaar van iedere dag geniet.

Henk Raaijmakers

 

Meer nieuws

Gevolgen invoering avondklok

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement