Traceerbaarheidscode verplicht bij belangrijkste Xylella-waardplanten

vrijdag 10 september, 2021

Vanaf 31 december 2021 moet bij Citrus, Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis een traceerbaarheidscode op het plantenpaspoort zitten.

Dat meldt Naktuinbouw. De traceerbaarheidscode is een code (achter letter C op het paspoort) die tracering binnen de eigen bedrijfsadministratie mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een uniek partijnummer of het nummer op het leveranciersdocument.

De zeven gewassen waarbij de traceringscode vereist is, zijn in de EU de belangrijkste waardplanten van Xylella fastidiosa. De traceerbaarheidscode is verplicht voor al het teeltmateriaal.

Het EU-plantenpaspoort is voor alle planten verplicht sinds december 2019, toen de nieuwe EU-Plantgezondheidsverordening van kracht is geworden. De traceringscode hoeft bij bepaalde planten niet erop: planten die zonder verdere voorbereiding klaar zijn voor de verkoop aan de eindgebruiker.

Lay-out paspoort dezelfde? Nieuwe autorisatie niet nodig

De traceringscode is wel al verplicht bij bijvoorbeeld waardplanten van bacterievuur (PZ, Protected Zone). En met ingang van 2022 dus ook bij Citrus, Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis. Hiervoor hoeft u het paspoort niet opnieuw te laten autoriseren als er aan de lay-out verder niets verandert. Bij vragen kunt u contact opnemen met uw keurmeester. Of lees dit nogmaals na bij Naktuinbouw.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement