Tienjarige overeenkomst kwekersrecht getekend

vrijdag 05 april, 2019 -  Persbericht van Naktuinbouw
Naktuinbouw voert in Nederland het toelatings- en kwekersrechtonderzoek uit voor plantenrassen. Dit zogenaamde DUS-onderzoek voert Naktuinbouw uit in opdracht van de Raad voor plantenrassen. Het ministerie van LNV, de Raad voor plantenrassen en Naktuinbouw ondertekenden op 22 maart een tienjarige driepartijen-overeenkomst waarin zij afspraken maakten over het toelatings- en kwekersrechtonderzoek dat Naktuinbouw uitvoert.

Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zette samen met Lous van Vloten, voorzitter van de Raad voor plantenrassen, en voorzitter van het bestuur van Naktuinbouw, Agnes van Ardenne, zijn handtekening. Na de ondertekening kregen zij een rondleiding door de kassen van Naktuinbouw waar het DUS-onderzoek wordt uitgevoerd.De ondertekening van deze overeenkomst vormt een belangrijke stap voor de goede voortgang van het werk. In de overeenkomst staan werkafspraken en zijn de verantwoordelijkheden van elk van de verschillende organisaties omschreven.

In het regeerakkoord is afgesproken dat Nederland zich in internationaal verband inzet voor behoud en versterking van het kwekersrecht. Het onderzoek aan plantenrassen in Nederland is wereldwijd toonaangevend en is daarvoor van groot belang. Nadat dit de afgelopen twee jaar is geëvalueerd, is de organisatie van rassenonderzoek voor kwekersrecht en toelating verder versterkt.

In 2018 verleende de Raad voor plantenrassen 710 nederlandse kwekersrechten en liet 856 plantenrassen toe tot de nationale rassenverkeerslijst. Op 31 december 2018 waren er in totaal 8.589 Nederlandse kwekersrechten van kracht.

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement