Telers kiezen voor een donkergrijze detecteerbare en recyclebare P9 pot van PCR plastic

vrijdag 17 januari, 2020

Woensdag 15 januari organiseerde de Cultuugroep Vaste Planten een bijeenkomst om met belangstellende vaste plantenkwekers en pottenproducenten te discussiëren over welke kleur detecteerbare pot in de toekomst de voorkeur zou hebben. Omdat de P9 producenten veel potten met elkaar uitwisselen is een uniforme keuze voor één kleur erg handig.

Hoewel de huidige zwarte potten ook voor 100% uit gerecycled materiaal bestaan en gerecycled kunnen worden, waren de kwekers het met elkaar eens dat in de toekomst de potten die aan eindconsumenten worden geleverd bij de afvalscheiding gescheiden moeten kunnen worden. Dan kunnen ook die potten gerecycled worden. De potten moeten dan carbonvrij zijn. Carbonvrij materiaal kan wel tot 500 keer hergebruikt worden.  Daarnaast verdient het aanbeveling om potten te gebruiken waarvan het kunststofgedeelte voor 100% uit afvalplastic van consumenten bestaat (PCR = Post Consumer Residu).

De Cultuurgroep Vaste Planten van LTO Nederland streeft er naar dat alle potten ook daadwerkelijk gerecycled kunnen worden. Achtergrond van deze wens is dat plastic een mooi product is maar dan ook wel gerecycled moet worden en niet in de natuur of verbrandingsoven moet terechtkomen. Ook afnemers stellen in een aantal gevallen eisen aan de pot (niet zwart, carbonvrij). De detecteerbaarheid wordt gegarandeerd als een pot Cyklos gecertificeerd is. Er zijn ook keurmerken die aantonen dat de pot voor 100% uit PCR plastic bestaat.

De telers zijn het erover eens dat de lichtdichtheid van de pot een aandachtspunt is. Bij sommige gewassen kan de wortelontwikkeling tegen vallen als er licht in de pot valt. De groep aanwezige telers was het er snel over eens dat een grijze pot de toekomst lijkt te hebben. uiteindelijk bleek er consensus te bestaan om,  indien gewenst,  nu om te schakelen naar een zo donker mogelijke grijze pot (wel gegarandeerd  detecteerbaar). De verschillen  met zwarte potten zijn dan relatief klein, waardoor er toch nog enige uniformiteit aanwezig is. In de toekomst zou dan verder geschakeld kunnen worden naar een lichtgrijze pot. Lichtgrijs kunststof is vaker te recyclen dan donkergrijs plastic. Uiteraard is het van belang om contact te houden met de afnemer van de planten. De cultuurgroep verwacht wel een kleine prijsverhoging van de detecteerbare pot. Die kostenverhoging moet natuurlijk doorberekend worden richting de afnemers.  

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement