Studiegroep Vaste Planten ‘Sortiment’ bezocht van Berkel Vaste Planten te Hillegom

vrijdag 20 juli, 2018 -  Gerrit Peeters
Dat de ene zandgrond anders is dan de andere zandgrond werd gisteren tijdens de excursie van de studiegroep wel overduidelijk. Een wereld van verschil. We waren te gast bij Vaste Plantenkwekerij Firma Leo en Arno van Berkel.

Het bedrijf is als vaste plantenkwekerij actief sinds 1997 en zij zijn gespecialiseerd in de teelt van landplanten en telen op zandgrond. Leo vertelde: “we telen ongeveer 250 soorten en cultivars op een oppervlakte van 4,5 hectare. Enkele specialiteiten zijn Papaver en Geranium.
We doen er alles aan om op een milieuvriendelijke manier te telen wat betekent dat er mechanisch onkruid wordt bestreden en dat ziekte en plagen zoveel mogelijk biologisch worden bestreden”. Het was opvallend dat je moest zoeken om ergens onkruid te kunnen vinden.

Wereld verschil tussen zandgronden:

14 dagen geleden bezocht de studiegroep Kwekerij “De Hesselhof” te Ede. Deze kwekerij teelt buiten de potten ook op zandgrond, maar de eigenschappen en omstandigheden van de zandgrond in Ede en Hillegom is een wereld van verschil. In Ede moet bijna elke dag beregend worden onder de huidige warme omstandigheden.

Ondanks de droogte van de laatste tijd wordt er bij van Berkel in Hillegom niet tot zelden beregend, terwijl het gewas er keurig fris bij stond. Leo vertelde dat het grondwater op 50 tot 60 cm diepte zit en omdat de ondergrond redelijk stevig is vindt er vanuit het grondwater een capillaire werking naar boven plaats, waardoor de planten voldoende vocht op kunnen nemen. Doordat er regelmatig mechanisch onkruid bestreden (mechanisch schoffelen) wordt is de bovenste cm los, waardoor er zeer weinig water via de bodem verdampt. Op 1 tot 2 cm diepte is de bodem (zonder dat er  beregent wordt) vochtig.

Doordat in Hillegom dat dicht bij de kust ligt, gemiddeld meer wind is dan in het oosten van het land, brengt het voordeel met zich mee dat het gewas sneller opdroogt en dat de kans om schimmelziekten hierdoor kleiner is.

Na het bekijken van de gehele kwekerij en na de broodjes met de heerlijk echte huisgemaakte soep (complimenten aan de vrouw van Leo), bracht de groep een bezoek gebracht aan het nabij gelegen perceel “sortimentstuin van Compas” , waar de Firma van Berkel ook een sortiment heeft staan.

Buiten het feit dat deze sortimentstuin er prachtig uitzag, zaten er soorten tussen die er veel belovend uitzagen.

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement