Studiegroep Vaste Planten “Duurzaamheid” kijkt tijdens bijeenkomst naar Duurzame Toekomst

vrijdag 28 september, 2018 -  Gerrit Peeters
Donderdag 27 september jl. bezocht de studiegroep Vaste Planten “Duurzaamheid” het bedrijf Koppert Biological te Berkel en Rodenrijs. Op het programma stonden twee belangrijke thema’s: • Duurzaamheid vanuit de handel bekeken • Duurzaam vanuit de teelt bekeken

Duurzaamheid vanuit de handel bekeken

De 14 aanwezige kregen als eerste een fascinerende presentatie van Elisa Wieringa van Handelsbedrijf Royal Lemkes. Elisa is duurzaamheidsmanager bij Royal Lemkes. Op een inspirerende wijze kreeg de groep te horen hoe Royal Lemkes met Duurzaamheid bezig is en hoe zij tegen Duurzaamheid naar de toekomst aan kijken. De Retail zal in 2020 eisen dat minstens 90% van de gehele sierteeltsector Global GAP gecertificeerd zal moeten zijn. Dat zal een basisvoorwaarde zijn om te mogen leveren. Dat wordt niet bedacht door Royal Lemkes, maar geëist door de Retail en andere afnemers. Tevens werd o.a. gediscussieerd over “wat is Duurzaamheid”?  Is karton t.o.v. plastic Duurzaam? Wat kunnen Vaste Plantenkwekers doen om Duurzamer te zijn? Etc.

Na deze presentatie kreeg Scholingsconsulent Marielle Mulder de gelegenheid om zich voor te stellen en wat zij kan betekenen als “Scholingsconsulent Boomkwekerij” voor de Boomkwekers en hun medewerkers. Marielle is vanaf april 2018 in dienst om Piet Verhoeven te ondersteunen, maar zoals u mogelijk weet is Piet Verhoeven al geruime tijd ziek, wij wensen Piet een snel herstel toe! Voor vragen aan Marielle, kunt u haar bereiken via tel: 06-57643458 of per mail: m.mulder@spam-protecttalentboom.nl.

Duurzaamheid vanuit de teelt bekeken:

Het tweede deel van de bijeenkomst bestond uit een presentatie van Bram Klapwijk van Koppert Biological Systems, over het ontstaan van Koppert en over de explosieve ontwikkelingen en groei van het bedrijf. Wat in 1967 begon bij Komkommer teler Koppert in een schuurtje is ruim 50 jaar later uitgegroeid tot een mega-bedrijf, dat wereldwijd opereert. Koppert richt zich op duurzaamheid in de teelt en richt zich op drie sporen: 1 plaagbestrijding, 2 Natuurlijke bestuiving en 3 NatuGro-systeem (gericht op nuttige bacteriën, schimmels, zuren en extracten voor een evenwichtig bodemleven met als gevolg een weerbaardere plant). Tevens ging Bram in op uitgebreide onderzoek waar Koppert dagelijks mee bezig is. Na deze presentatie kreeg de studiegroep een rondleiding door het Experience Centre, waarbij het nog duidelijker werd hoe Koppert werkt, de ontwikkelingen van de afgelopen ruim 50 jaar en een inkijk in het uitgebreide onderzoek.

De groep kijkt terug op een interessante bijeenkomst, waarmee nieuwe ideeën en inzichten zijn opgedaan.

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement