Studiegroep Vaste Planten 'Assortiment' bezocht Iribov SBW

vrijdag 21 september, 2018 -  Gerrit Peeters
Donderdag 20 september werd een bezoek gebracht aan IribovSBW te Heerhugowaard. Het doel van het bezoek was om meer inzicht in en kennis van de moderne veredelingstechnieken en vermeerderingstechnieken te krijgen, om vervolgens te bekijken wat dit voor Vaste Plantenkwekers kan betekenen.

Korte informatie IribovSBW:

De Iribov tak is een service laboratorium voor plantenveredelings- en vermeerderingsbedrijven, opgericht in 1992 door Evelien Huis in 't Veld en Eloy Boon. De voornaamste technieken zijn de weefselkweek van planten en analyses middels flowcytometrie en moleculaire technieken.

SBW is sinds de opkomst van de weefselkweektechniek marktleider geweest in de in vitro vermeerdering van planten.

In 2011 is SBW in de Iribov groep opgenomen, hebben beide bedrijven elkaar versterkt en de handen in een gesloten. Voor meer informatie zie: http://www.iribov.com/nl/bedrijf

 

De studiegroep kreeg afgelopen donderdag eerst een toelichting over het ontstaan en de opzet van het bedrijf door Kees Veldhuijzen. Vervolgens gaf Joke Dragt een presentatie over diverse veredelingstechnieken en ook vermeerderingstechnieken. Deze boeiende en indrukwekkende presentaties werden vervolgt, met in twee groepen verdeeld, een rondleiding door het laboratorium en door de kas.

Iedereen vond het erg interessant en de groep had niet verwacht dat de ontwikkelingen op het gebied van vermeerdering en veredeling zo ver zijn.

 

Volgende week Donderdag 27 september brengt de studiegroep Vaste Planten ‘Duurzaamheid’ een bezoek aan Koppert Biological te Berkel en Rodenrijs, waar ook door Royal Lemkes ingegaan wordt op het onderwerp Duurzaamheid vanuit Royal Lemkes gezien.

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement