Studiegroep ‘Duurzaamheid’ Vaste Planten bezocht Lucassen te Afferden.

vrijdag 21 juni, 2019 -  Gerrit Peeters
“Minder chemie gebruiken werkt verslavend!” Was een belangrijke uitspraak tijdens de bijeenkomst van de Studiegroep Duurzaamheid, die afgelopen dinsdag 18 juni te gast was bij Vaste Plantenkwekerij te Afferden (Noord-Limburg). De studiegroep bijeenkomst werd bezocht door 15 deelnemers. Het bedrijf Lucassen wordt geleid door de twee broers Pieter en Marcel Lucassen.

Na ontvangst met koffie en Limburgse vlaai gaf Pieter een presentatie over de ontwikkelingen van het bedrijf en ook over de duurzame werkwijze en teeltmethode op het bedrijf.

De afgelopen jaren is het bedrijf enorm hard gegroeid naar een oppervlakte van 55 ha, waar 10 miljoen planten per jaar in 600 verschillende soorten worden geteeld. In het hoogseizoen zijn 35 mensen continu aan het werk.

In 2017 was Vaste Planten kwekerij Lucassen de eerste vaste planten kweker die het certificaat ‘On the way to Planet Proof’ behaalde. Het bedrijf was al erg duurzaam bezig en het koste hen weinig moeite om het certificaat te halen. Het systeem werkt met een bonus-malus systeem. Voor bepaalde bespuitingen krijg je malus punten die je moet compenseren met bonus punten. Deze bonus punten kunnen op vele manieren gehaald worden en Lucassen behaalde met gemak 40 bonus punten bovenop wat noodzakelijk is, door hagen, windsingels, spuitvrije zones etc. etc.

Pieter Lucassen gaf tijdens de presentatie aan dat het aantal chemische gewasbeschermingsmiddelen enorm teruggebracht is. Vanuit Planet Proof mag een vaste plantenkweker 5,3 kg werkzame stof per ha gebruiken en Lucassen zit op 1,5 kg. Dit doen ze door sterke weerbare planten te kweken. De basis zit in een goede bodem. Enkele aandachtspunten voor een gezonde bodem zijn:

-        Toedienen van steenmeel (bevat veel sporenelementen),

-        Gebruik van compostthee, mycorrhiza’s (2 kg/ha) en bacteriën.

-        Geen kunstmest KAS, maar compost gebruiken. Door het zout wordt een plant zwakker.

-        Goede bodembalans: de juiste verhouding tussen de bodemelementen.

Je moet niet de ziekte bestrijden, maar de oorzaak aanpakken. Dit waren de wijze woorden die Pieter op had gedaan tijdens een training van de Australische bodemspecialist Graeme Sait

Lucassen gebruikt het certificaat On The Way To Planet Proof niet omdat afnemers dat eisen, maar om met dit certificaat beter en positiever in contact te staan met mensen uit de omgeving, natuurorganisaties, politiek. Verder gaf Pieter aan dat je daardoor veel positieve puliciteit krijgt; het verhoogt jouw imago.

Na de presentatie gingen de Groep op een zeer speciale manier de percelen bezoeken, namelijk in de huifkar achter de trekker, zoals op de foto te zien. Tijdens deze rondgang ontstonden diverse leerzame discussie en kon hierna iedereen met de nodige kennis en inzichten weer naar huis.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement