Stem op de boom van het jaar 2019!

vrijdag 14 december, 2018 -  Jan van Leeuwen
Stem op de Boom van het jaar 2019! Dit kan via: https://www.hortipoint.nl/deboomkwekerij/stelling/ Ruim een week geleden is de jury voor de boom van het jaar bij elkaar geweest om uit de voorgedragen soorten drie nominaties te kiezen. Het thema is: "Schaduwgevende bomen". In deze tijd van klimaatverandering en meer hitte in de zomer is het goed om te weten welke bomen met een dicht bladerdek schaduw kunnen geven. De criteria waar de bomen verder aan moeten voldoen zijn: gezond groeiend, in Europa toepasbaar en voldoende verkrijgbaar.

Op de foto, links naar rechts op volgorde van nominatie.

 

De nominaties zijn:

1                    Alnus xspaethii  ( Kaukasiche of Japanse Els)

De Japanse Kaukasische els is in 1908 ontdekt door Ludwig Späth in het Arboretum Späth te Berlijn en is een kruising tussen A. japonica en A. subcordata. Deze els heeft glimmende, langwerpig tot eironde donkergroene bladeren met een gezaagde rand.

2                    Catalpa bignonoides (Tompetboom)

De groene trompetboom (Catalpa bignonioides) is een plant uit de trompetboomfamilie (Bignoniaceae). Het is een boom die 12-15 m (soms zelfs tot 20 m) hoog wordt. De boom heeft een brede kroon en een korte stam. De schors is dun, grijsbruin en barst in kleine vlakjes.

3                    Liriodendron tulpifera (Tulpenboom)

De gewone tulpenboom is afkomstig van Noord-Amerika en is genoemd naar de tulpvormige groenig-oranje bloemen die zich wat tussen het blad verschuilen. De bloei komt pas op latere leeftijd. Deze soort vormt uiteindelijk een grote boom, die wel tot 30 meter hoogte kan reiken. De bloemen zijn heel bijzonder en lijken wat op tulpen, vandaar ook de naamgeving. Vele mensen denken bij tulpenboom dat het om een Magnolia gaat, maar de Nederlandse naam voor Magnolia is echter 'beverboom'. De Liriodendron behoort wel tot de familie van de 'Magnoliaceae' waar dus ook de Magnolia's onder vallen

De verkiezingen:

U kunt stemmen op 

https://www.hortipoint.nl/deboomkwekerij/stelling/

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement