Spot-spray-systeem Weed-It komt naar boomkwekerij

vrijdag 15 september, 2023

GPX Solutions gaat het spot-spray-systeem Weed-It Quadro bouwen op een eerste machine voor de boomkwekerij.

Het prototype zal naar verwachting eind dit jaar, begin volgend jaar klaar zijn. Voor het opbouwen is het nog wachten op onderdelen uit het buitenland. Daar wordt Weed-It Quadro veelvuldig in de landbouw toegepast op veldspuiten. Het systeem, dat in Nederland is ontwikkeld door Rometron, detecteert met sensoren bladgroen en bespuit het vervolgens plaatsspecifiek. Zodoende is middel te besparen; volgens Rometron 90%.

Opheusdense innovatiekring

Afgelopen donderdag gaf GPX Solutions bij Volentis een toelichting op het spot-spray-systeem, aan de kwekers die meedoen in de Opheusdense innovatiekring rond weerbaar telen. Deze loopt vanuit LTO Bomen met steun van Tree Centre Opheusden en begeleiding door Compas Agro (Stefan Even). Samen met de kwekers zijn verdere wensen aan de boomkwekerij-versie van Weed-It Quadro besproken.

In Opheusden zijn nu enige ervaringen met de Weed-It. Een deelnemer aan de innovatiekring heeft een oude versie (die gebruikt werd op bestratingen; waarvoor de Weed-It origineel was ontwikkeld), gebouwd op een spuit. De oude versie heeft vijf sensoren en vijf doppen.

Prototype in winter testen

Bedoeling is om de nieuwe boomkwekerij-versie geschikt te maken voor variabele rijafstanden, vanaf 1,25 meter. Het systeem kan ook deels in de rij werken: hiervoor kunnen de sensoren tot een hoek van 21 graden kijken (en kunnen doppen zo ook werken). De Opheusdense innovatiekring wil het prototype in de winter testen. Dat kan bijvoorbeeld op overblijvende grassen, waarbij het effect met fluorescerende vloeistof is te bekijken.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement