Sander Hendrikx uit vakgroepbestuur, opvolger gezocht
Foto: Hendrikx Groenvormen
Sander (41) runt Hendrikx Groenvormen, een boomkwekerij in het Brabantse Diessen met groenblijvende planten in allerlei vormen en grote maten. Zijn bestuurstermijn van 5 jaar bij de LTO Vakgroep zit er nu op. Sander maakt nu plaats voor een andere kweker uit Brabant, de provincie met het grootste areaal boomkwekerij van Nederland. „Het bestuur zoekt nog iemand die net als ik input uit de praktijk levert. In het bestuur van de landelijke belangenbehartiging blijft het belangrijk om een goede mix te houden van bestuurders met een bedrijf en beroepsbestuurders.”
Hoe beviel de combinatie van besturen, bedrijf en gezin?
„Het was te doen, ik vond de tijd voor het bestuur op zich wel meevallen omdat ik geen portefeuille had. Wel vond ik het niet altijd makkelijk om weg te zijn van thuis. Digitaal meedoen aan een vergadering of overleg gaat beter, maar je moet wel zorgen dat het thuis blijft doorgaan. We hebben 2 vaste medewerkers, 1 zzp’er en scholieren aan het werk. Het gaat goed, de handel is na de jaarwisseling weer aan het opstarten.”
Waarvoor heb je je sterk gemaakt in de vakgroep?
„Voor het laten doorklinken van signalen uit de praktijk, vooral uit de Brabantse boomkwekerij. Wat speelt er, wat raakt kwekers – bijvoorbeeld aankomende bodem- en waterregels, en wat biedt kansen. In de vakgroep heb ik me ook ingezet voor de ondernemersgroepen van de ZLTO. Eigenlijk voor alle kwekers die door willen met hun bedrijf, zeker voor de jongeren – en daarom is de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij zo belangrijk voor de sector.”
Beseffen kwekers welke regelgeving er op hen afkomt?
„Volgens mij heel veel kwekers nog niet, ze denken dat de regelgeving vooral de veehouderij raakt en voor de boomkwekerij weinig consequenties heeft. Veel kwekers beseffen volgens mij ook niet goed de noodzaak van belangenbehartiging, of pas op het moment dat het te laat is. Het wordt als vanzelfsprekend gezien, ‘dat lossen jullie toch wel op’.
Maar de tijd van achterover leunen en passief toekijken is voorbij. Bijvoorbeeld de gebiedsgerichte aanpak: daar moet je bij zijn, of in elk geval ervan op de hoogte zijn. Het is belangrijk dat kwekers naar bijeenkomsten gaan, laten zien dat ze betrokken zijn.”
En wat is belangrijk voor de vakgroep?
„Het zichtbaar zijn voor kwekers, en het laten zien wat de vakgroep voor de landelijke belangen doet. Misschien meer op locatie organiseren, samen met een regionale organisatie? Aan de andere kant moet je als landelijke vakgroep ook niet teveel willen doen; je bent toch beperkt in je mensen en mogelijkheden.”
Wat heb je geleerd in de vakgroep?
„Vooral veel mensen leren kennen, en een bredere kijk op de sector. De boomkwekerij bestaat uit zoveel verschillende ondernemers en verschillende bedrijven; onze sector is met bijna geen andere land- en tuinbouwsector te vergelijken. Door de vakgroep heb ik ook nieuwe inzichten gekregen, hoe kun je goed voor je personeel zijn, en hoe je de scholingsconsulent kunt inzetten voor je bedrijf.”
De vakgroep helpt kwekers ook op weg naar 2030 met weerbaar en nagenoeg emissieloos telen. Hoe vul je dat voor je eigen bedrijf in?
„Dat weet ik nog niet precies, maar ik ben de laatste jaren al minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken en, tegen onkruid, de bodem meer gaan afdekken met maaisel en compost. Schoffelen doe ik niet omdat veel van mijn planten oppervlakkig wortelen – ieders zijn eigen filosofie.
De grond moet in orde zijn: dat is het belangrijkste om weerbaar te telen. Naar 2030 toe wordt aandacht voor de bodem daarom nog belangrijker, dat zie je ook in andere sectoren. Ik denk dat het gebruik van kunstmest sterk gaat verminderen, dat je meer toe gaat naar organische bemesting.”
Hoe blijf je betrokken bij de vakgroep?
„Ik blijf signalen uit de praktijk doorgeven. Dat zouden eigenlijk meer kwekers moeten doen. En ik blijf natuurlijk lid van de ZLTO en daarmee LTO en de vakgroep. Ook al is het niet altijd zichtbaar wat de landelijke organisatie doet: het is waardevol en nodig. Daar wil ik bij zijn.”
Arno Engels