Risico uitheemse klimaatbestendige bomen beoordeeld

De risicobeoordeling is uitgevoerd door Probos in samenwerking met Wageningen Environmental Research, FLORON en NVWA. Bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de NVWA heeft deze laten uitvoeren omdat de acht boomsoorten mogelijk aangeplant kunnen worden in het kader van klimaatslim bosbeheer. Door klimaatverandering zijn bosbeheerders op zoek naar soorten die beter zijn aangepast aan het toekomstige klimaat. Daaronder uitheemse soorten, maar hierbij bestaat de kans dat ze schadelijke effecten hebben op de inheemse biodiversiteit of andere maatschappelijke waarden.
Het betreft de volgende boomsoorten:
- Liriodendron tulipifera (Amerikaanse tulpenboom)
- Corylus colurna (boomhazelaar)
- Quercus pubescens (donzige eik)
- Torminalis glaberrima (elsbes)
- Alnus cordata (hartbladige els)
- Fagus orientalis (Oosterse beuk)
- Pinus pinaster (zeeden)
- Juglans nigra (zwarte walnoot)
Uit de risicobeoordeling (download hier) blijkt dat de kans groot is dat hartbladige els, zeeden en Oosterse beuk zich invasief gaan gedragen. Zwarte walnoot, boomhazelaar, Amerikaanse tulpenboom, elsbes en donzige eik hebben een matige risicoscore.
Vanwege het invasieve karakter is het advies aan bos- en terreinbeheerders om hartbladige els helemaal niet aan te planten in Nederland, en de Amerikaanse tulpenboom, donzige eik, oosterse beuk en zeeden slechts beperkt.