Rijnland waarschuwt voor metazachloor

Het aantal normoverschrijdingen in de landelijke boomkwekerij daalt al jaarlijks. Uit de Bestrijdingsmiddelenatlas oppervlaktewater blijkt dat het aantal sinds 2014 met 70% is afgenomen; de jaarlijkse afname tussen 2014 en 2023 bedraagt ongeveer 12%. De boomkwekerij is dus meetbaar schoner geworden.
Ook in boomteeltgebied Boskoop waar veel oppervlaktewater is, daalt het aantal normoverschrijdingen. Dat noemt het Hoogheemraadschap van Rijnland een positieve ontwikkeling die bijdraagt aan schoner water. In 2024 was het laagste aantal overschrijdingen in tien jaar tijd.
Herbiciden Butisan, Springbok en TOKI
In 2024 zijn er zeven normoverschrijdingen aangetroffen (in 2023 waren het er dertien). Zes van die zeven werden veroorzaakt door metazachloor, werkzame stof in bodemherbiciden Butisan en Springbok. De andere overschrijding in Boskoop was weer, net als voorgaande jaren, veroorzaakt door flumioxazin: werkzame stof van herbicide TOKI die op onbeteeld terrein mag worden toegepast.
Risico dat metazachloor toelating verliest
Rijnland trof metazachloor in veel maanden in verhoogde concentraties aan; de stof veroorzaakt al jaren de meeste normoverschrijdingen in het gebied. Rijnland waarschuwt dat als dit probleem niet wordt opgelost, het risico bestaat dat metazachloor zijn toelating verliest.
Rijnland wil samen met Greenport Boskoop het aantal overschrijdingen binnen twee jaar op nul krijgen. Daarvoor dienen kwekers en andere gebruikers van middelen de volgende maatregelen te nemen:
- Metazachloor niet toepassen op pot- en containervelden;
- Veldspuit op de juiste wijze schoonmaken;
- Driftbeperkende maatregelen nemen.
Via Landbouwportaal Rijnland kunnen kwekers uit het gebied een gratis coach aanvragen: een onafhankelijk adviseur die op het bedrijf bekijkt hoe emissies zijn te verminderen. Ook is er subsidie mogelijk op maatregelen die de waterkwaliteit verbeteren, zoals mechanische onkruidbestrijding of driftreducerende technieken.
Arno Engels