Rick Kloosterhuis deed mee met Turkse boomplantdag

vrijdag 25 november, 2022

Tien jongeren uit de Nederlandse boomkwekerij, waaronder Rick Kloosterhuis, zijn in Turkije geweest voor een bomenproject dat vanuit de ambassade is gestart.

Vorig jaar zijn bosgebieden in Turkije getroffen door de grootste natuurbrand daar ooit. Met het aanplanten van 10.000 bomen in Marmaris, een nationaal park, worden deze hersteld. De Nederlandse ambassade is hiervoor het project Flourishing Generations gestart: een loyaliteitsproject tussen Nederlandse en Turkse jongeren.

Rick Kloosterhuis (23) van boomkwekerij Jan H. Kloosterhuis & Zoon uit Winschoten was één van de 10 uit Nederland. „Eigenlijk was ik de enige kweker, want de anderen volgen nog een studie, bijvoorbeeld bosbouw in Wageningen.”

Sensoren vangen signalen bomen op

De jongeren hebben de Turkse bosgebieden bezocht en samen oplossingen bedacht hoe brand in de toekomst voorkomen kan worden. Daar gaf het Turkse Staatsbosbeheer uitleg over Marmaris en onder andere sensoren die signalen van de bomen in het nationaal park opvangen.

De laatste dag was Nationale Boomplantdag in Turkije. Samen met Turkse schoolkinderen, vertegenwoordigers van onder andere Marmaris, en de Nederlandse ambassadeur in Turkije Joep Wijnands, hebben de jongeren bomen aangeplant. „Het was te merken dat iedereen enthousiast was om te beginnen met planten, vooral de kinderen leken niet te kunnen wachten”, kijkt Rick terug. „Zodra het startsein was gegeven, renden de kinderen de berg omhoog met planten. Dat was een prachtig gezicht!”

Nederlandse bomen geschonken

De Nederlandse ambassade heeft een grote hoeveelheid Nederlandse bomen geschonken. „Het geschenk was een grote hoeveelheid Tilia vulgaris. Naast dit soort werd er onder andere ook Robinia en oleander geplant.” Liggen er exportmogelijkheden voor de Nederlandse boomkwekerij? „Ze willen daar Turkse herkomsten, inheemse soorten. Dat maakt het voor ons bedrijf lastig.”

De jonge Groningse kweker is wel een ervaring rijker. „Het was een leerzame reis!”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement