Rens gaat naar jongerendag: ‘Nieuwste technologieën verwacht ik weer’

donderdag 14 juli, 2022

Rens van de Schoot gaat vanuit boomkwekerijregio Midden-Brabant naar de jongerendag in Zundert. Maar eerst neemt hij het ervan, want hij is geslaagd voor zijn boomteeltopleiding.

Arno Engels

Rens (21) is geslaagd voor de Brabantse boomteeltopleiding van Yuverta die intern bij Van den Berk Boomkwekerijen is gegeven. Rens’ ouderlijk bedrijf is Kwekerij van de Schoot in Oirschot waar rotsplanten worden gekweekt. Van april tot november is hij thuis in dienst. Van november tot april werkt hij bij Boomkwekerij Maarten van Overbeek, ook in Oirschot.

Proficiat met je diploma! En nu?

„Ik neem het deze zomer er even van. Met m’n vriendengroep ga ik weer naar de Zwarte Cross in de Achterhoek, dat is ons uitje van het jaar. Ik ga ook nog op vakantie naar Mallorca. Nu ben ik nog even aan het toppen zetten in de laanbomen van Maarten van Overbeek, dat is mijn contractteelt voor hem. En eind augustus ga ik weer naar de jongerendag, die wordt dan in Zundert gehouden.”

Waarom ga je er naartoe?

„Ik vind het een leerzame dag, ik leer er andere jongeren kennen en er staan de nieuwste machines voor de boomkwekerij. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een tractor op waterstof en elektriciteit. De nieuwste technologieën verwacht ik dit jaar ook in Zundert te zien. We gaan dit jaar weer met een groepje vanuit onze buurt. Ik zal nog meer jongeren aansporen om zich aan te melden. En dan komt dat goed!”

Thuis rotsplanten, Maarten van Overbeek laanbomen. Een wereld van verschil?

„Ja, zeg dat wel, maar de bedrijven hebben ook veel dingen gemeen. Ze produceren allebei plantmateriaal dat bijvoorbeeld door dezelfde keuringsinstantie wordt gekeurd. De teelt bij Maarten duurt drie jaar. Bij ons thuis is een snellere omloop; een paar soorten kunnen we vanaf stek binnen drie maanden leverbaar hebben in P8,5. Waarom deze ronde pot? Sempervivum in rozetvorm vinden we mooier in rond dan in vierkant.”

Welke werkzaamheden doe je op de bedrijven?

„Toen ik 12 was begon ik op zaterdag thuis mee te werken. Nu stuur ik scholieren aan, en ik regel de bemesting en het spuiten. Via school heb ik spuitlicentie 1 behaald. Thuis passen we eigenlijk nauwelijks gewasbescherming toe. Net als bij Maarten, daar wordt vooral geschoffeld, nauwelijks gespoten. Ik doe daar vooral kantoorwerk; ik ondersteun Maarten met de in- en verkoop en orderverwerking. In de wintermaanden werk ik er ook ’s avonds, dan maken we in de loods vers geleide leibomen.”

Uiteindelijk thuis bedrijfsopvolger?

„Dat is altijd al de bedoeling geweest, maar ik denk er wel over na hoe we nog makkelijker kunnen werken op de locatie waar we nu zitten. Voor de toekomst bekijken we nog verschillende opties. Ons pap is 55 en heeft nog wel wat jaren te gaan. De combinatie met het werk bij Maarten houden we nog wel vijf jaar vol, dat hebben we afgesproken.”

Ben je tussen de 16-35 jaar, leer en/of werk je in onze sector en heb je ook zin in de jongerendag? Meld je hier dan snel aan!

Arno Engels

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement