Programma webinar Gezonde toekomst van Buxus

donderdag 18 maart, 2021

De LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert woensdagavond 24 maart voor leden het webinar Gezonde toekomst van Buxus. Met sprekers uit Amerika, Duitsland, België en Nederland.

Tijdens het webinar komen deze onderwerpen en sprekers aan bod:

 

  • Nieuwe Buxus uit Belgische veredeling: Didier Hermans (Herplant) vertelt over het veredelingsprogramma dat Herplant in 2007 is gestart samen met het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO, met als doel rassen te krijgen die resistent zijn tegen Calonectria (synoniem Cylindrocladium). De eerste rassen zijn op de markt onder het merk BetterBuxus, dat een gouden award won op afgelopen digitale vakbeurs Florall.
  • Nieuwe Amerikaanse Buxus in Europa: Bennett Saunders geeft uitleg over NewGen, nieuwe Buxus van NewGen Saunders Genetics, die net in Europa zijn. De Amerikaanse rassen zijn ontwikkeld om resistent te zijn tegen Calonectria, maar ook om tolerant te zijn voor buxusbladgalmug. In hoeverre worden deze rassen nog in Europa getest? Ook tegen buxusmot die nog niet in Amerika voorkomt? Wat zit er nog meer in de NewGen-pijplijn?
  • Duits sortimentsonderzoek Buxus: Heinrich Beltz presenteert de laatste resultaten uit sortimentsonderzoek door de Lehr- und Versuchsanstalt für Gartenbau Bad Zwischenahn, in boomkwekerijgebied Oldenburg. Het onderzoek loopt sinds een aantal jaren en is met name gericht op Calonectria. BetterBuxus is vorig jaar opgeplant, en dit voorjaar start het Duitse proefstation ook meerjarig onderzoek naar NewGen.
  • Teeltervaringen: Rian Laban (Boomkwekerij J.A. Laban, Reeuwijk) deelt zijn ervaringen over het gezond houden van Buxus, zowel in de vollegrond als in de containerteelt. Welke strategie gebruikt de kweker tegen Calonectria? Hoe houdt hij buxusmot buiten de kwekerij? Welke middelen zet hij in, hangt hij vallen met lokstof op?
  • Praktische teelttips: René van Gastel (GroeiBalans) geeft vooruitlopend op het nieuwe gewasbeschermingsseizoen tips om Buxus in uw teelt gezond te houden.

Het programma begint om 19.30 uur, duurt tot circa 20.30 uur en staat onder leiding van Aad Vollebregt, voorzitter LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Tijdens het programma is er gelegenheid om vragen te stellen. Saunders en Beltz spreken in het Engels.

Wilt u dit webinar bijwonen? Klik dan hier en meld u aan. Vlak voor het webinar, op woensdag tegen de avond, ontvangt u in uw mailbox een link hiervoor.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement