Proefresultaten elektro-fysische bestrijding knolcyperus

vrijdag 25 november, 2022

Een jaar elektro-fysische bestrijding van knolcyperus leidt tot een forse reductie van een besmetting, maar het probleemonkruid is daarmee nog niet volledig weg.

Foto: Loonbedrijf Thijssen

Meerjarige behandeling lijkt nodig, zo blijkt uit proeven met elektro-fysische bestrijding (elektrocutie) van knolcyperus door Van Hall Larenstein, loonbedrijf Thijssen, BO Akkerbouw en Cumela. Na één behandeling nam het aantal planten/de bedekkingsgraad zelfs toe, maar na drie of meer behandelingen was er een aanzienlijke reductie van een besmetting. Na één jaar was er geen knolcyperus zichtbaar aanwezig op het perceel, maar wel in de bodem.

Afgelopen 25 oktober vond in Oosterwolde een symposium plaats over elektro-fysische bestrijding van knolcyperus. Naast de proefresultaten was er de wet- en regelgeving rond een besmetting uitgelegd door de NVWA. De presentaties van het symposium zijn hier online te zien bij Van Hall Larenstein.

Wees bewust van risico's besmetting

Ondernemers in de sector dienen zich goed bewust te zijn van de risico’s en gevaren van een knolcyperus-besmetting. Let daarnaast goed op bij plantmateriaal of kluitgoed uit andere landen; lees hierover ons eerdere bericht.

Meer nieuws

© 2023 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement