Praktische tips om emissie te voorkomen

vrijdag 26 februari, 2021

Regionaal WUR-onderzoeker Ad van Haperen gaf op het gewasbeschermingswebinar van de LTO Vakgroep allerlei praktische tips om erfemissie te voorkomen.

Gezien het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en wet- en regelgeving heeft de agrarische sector de opdracht om emissie te voorkomen, benadrukte Ad van Haperen op het webinar. Hij is onderzoeker open teelten bij Proefbedrijf Vredepeel, onderdeel van Wageningen University & Research.

Er zijn diverse emissie-routes mogelijk. Naast erfemissie kan er emissie optreden via perceelsafspoeling, het drainagesysteem van een perceel, en via drift tijdens het spuiten zelf. Emissiebronnen op het erf van een bedrijf zijn de vulplaats, de wasplaats en de restvloeistof. Emissie bij het vullen van de spuit is onder andere te voorkomen middels een bodembeschermende voorziening op het erf. „Is de bodem onverhard, dan moet de spuit op minimaal 2 meter vanaf de slootkant worden gevuld”, zei Van Haperen.

Op percelen is emissie onder andere te voorkomen door het bepalen van kritische plaatsen. „Zoals kopakkers of inritten”, aldus de landbouwexpert, „waar je drempels kunt aanleggen, of begroeide bufferstroken zoals bloemrijke akkerranden.” De aanleg van lagune greppels kan ook effectief zijn. „Daarmee kun je het eerste regenwater, dat na afspoeling vervuild kan zijn, opvangen.”

Er zijn nog meer maatregelen te nemen om emissie naar bodem en oppervlaktewater te voorkomen. Bekijk HIER de presentatie van Van Haperen op het webinar.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement