Praktijkgerichte brancheopleiding krijgt steeds meer vorm

woensdag 03 maart, 2021

De brancheopleiding voor zij-instromers in de boomteelt, vaste plantenteelt en zomerbloementeelt krijgt steeds meer vorm. In augustus/september start een pilot van de praktijkgerichte opleiding tot medewerker en meewerkend voorman.

De praktijkgerichte brancheopleiding wordt opgezet vanuit Talentboom in een samenwerking met LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, handelsbond Anthos, FNV, CNV Vakmensen, het bedrijfsleven en uiteraard het onderwijs. De opleiding zal immers aangeboden worden door de AOC’s: Yuverta (samenvoeging van Citaverde, Helicon en Wellant), Curio College en Zone College. Daarnaast is HAS Hogeschool erbij betrokken.

Docenten van deze onderwijsinstellingen zijn voor de brancheopleiding intussen lesmateriaal aan het verzamelen en ontwikkelen. De opleiding zal modulair worden opgebouwd en richt zich met name op zij-instromers vanaf 21 jaar. Zij kunnen dan een gedeelte van de opleiding volgen en deelcertificaten behalen.

De brancheopleiding is puur vakgericht, ofwel er wordt bijvoorbeeld geen Nederlands en geen rekenen gegeven. Hierdoor is de opleiding gescheiden van de reguliere BOL- en BBL-opleidingen in de sector. De brancheopleiding duurt 1 jaar, verspreid over 40 dagdelen.

Werken aan werving

Betrokken partijen werken momenteel aan (landelijke en regionale) werving voor de brancheopleiding. Uiteindelijk gaat het om werving van nieuw personeel in de sector. Talentboom besteedt ook in podcasts aandacht aan, zoals in de nieuwste podcast waarin scholingsconsulent Robert Soesman Laura Roebroeck (Groenpact) interviewt.

 

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement