Plantenpaspoortplicht wordt uitgebreid en krijgt een nieuwe lay-out

vrijdag 23 februari, 2018 -  Anneke van Dijk
Als gevolg van de nieuwe plantgezondheidsverordening wordt de plantenpaspoortplicht uitgebreid en worden er ook andere eisen gesteld aan de lay-out. Deze veranderingen zijn vanaf half december 2019 verplicht, maar het is goed om uw bedrijf hier nu alvast op voor te bereiden.

De plantenpaspoortplicht gaat namelijk gelden voor  alle ‘voor opplant bestemde planten’. Volgens de EU-definitie zijn dit planten die volledige planten kunnen voortbrengen en daarvoor bestemd zijn. Deze planten moeten worden uitgeplant, opnieuw worden geplant of geplant blijven. Alles wat we nu teeltmateriaal noemen valt daaronder (dus ook zaden), maar ook alle ‘consumptieve’ pot-, perk- en kuipplanten.

Dit betekent dat alle boom- en vaste plantentelers met het plantenpaspoort te maken krijgen. Dit is nieuw voor o.a.  rozenkwekers, Buxus- en coniferenkwekers.

Een gevolg van deze regelgeving is ook dat alle bedrijven één registratienummer plantgezondheid krijgen, dat vermeld moet worden op het plantenpaspoort. In de loop van 2018 zullen bedrijven dit registratienummer ontvangen.

Op de site van de Naktuinbouw kunt u meer informatie vinden over deze veranderingen in de regelgeving via 

https://www.naktuinbouw.nl/plantgezondheidsverordening

en specifiek over het plantenpaspoort in de flyer https://www.naktuinbouw.nl/sites/default/files/media/Flyer%20Veranderingen%20nieuwe%20Plantgezondheidsverordening%2016%20feb%202018.pdf

Anneke van Dijk

Meer nieuws

Residu op sierteeltproducten

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement