Passend opleiden

donderdag 26 april, 2018
Onder onze leden zijn er velen, die nieuwe en gemotiveerde medewerkers nodig hebben. De vraag is, waar haal je ze vandaan en hebben deze personen de juiste achtergrond om voor je te werken. Maar het belangrijkste is de wil en de motivatie om bij een boom of vaste plantenkweker of handelaar te willen werken.

Als werkgevers hebben we ook nog al wat te bieden. We zijn een sector met een laag ziekteverzuim en goede salarissen. Daarboven wordt een goed pensioen opgebouwd bij BPL en kunnen we de vakbekwaamheid ondersteunen door het aanbieden van de nodige cursussen en opleidingen. Opleidingen via de reguliere onderwijsinstellingen en via veelal particuliere opleiders, die maatwerk leveren. Maar de grootste opleider is de praktijk.

Om de bedrijven te helpen met opleiding en scholing werkt er al jaren een scholingsconsulent in onze sector, Piet Verhoeven. De scholingsconsulent, een initiatief van CNV, FNV, LTO en Anthos. Het geheel wordt betaald uit de premie voor Colland Arbeidsmarktbeleid. Het werk voor deze consulent is de laatste jaren sterk toegenomen. Daarom hebben de sociale partners besloten een extra consulent aan te stellen, en dat is Mariƫlle Mulder geworden. Zij is op 3 april begonnen met inwerken. Door deze extra capaciteit komt er mogelijk ook ruimte om naast het nog meet helpen van de bedrijven te werken aan branche erkende opleidingen. Vooral zij-instromers hebben al heel wat bagage meegenomen, maar de specifieke boomteeltkennis ontbreekt vaak. Dat willen we de komende tijd nog meer gaan ontwikkelen. Opleidingen

die hierin passen hebben de toekomst.

In Brabant is een start gemaakt om mensen van buiten de sector te interesseren, ook voor deze mensen moet een passend opleidingsaanbod gemaakt worden. We hebben nu de extra mogelijkheid om ondersteuning te bieden. Passend opleiden of opgeleid worden is dus de toekomst.

Jan van Leeuwen

Bestuurslid Vakgroep

Meer nieuws

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO