Bijgepraat over actuele items zomerbloemen en trekheesters

vrijdag 15 maart, 2024

Rond de 50 telers van zomerbloemen en trekheesters zijn vrijdag, bij Kwekerij Mediaverdi in Aalsmeer, bijgepraat over certificering en spuit-, teelt- en bemestingsvrije zones.

Het was de eerste gezamenlijke bijeenkomst van de LTO Cultuurgroep Zomerbloemen en de landelijke commissie Trekheesters van Glastuinbouw Nederland.

Namens de vakgroep gaf Anneke van Dijk uitleg over diverse bufferstroken en de Kaderrichtlijn Water. De aanwijzing van NV-gebieden (Nutriënten Verontreinigd), met strenger wordende stikstofnormen, raakt ook telers van bijvoorbeeld trekheesters. Kun je langzaamwerkende biologische meststoffen gebruiken die niet of nauwelijks uitspoelen? Dit belichtte Jelle Gerstel van toeleverancier Vlamings.

Meerwaarde certificering

Daarnaast kwam certificering aan de orde. Jeroen van Oudheusden van Floriculture Sustainability Initiative legde de eisen van FSI uit. Telers willen de meerwaarde van een certificering terugzien in een hogere prijs voor hun producten.

Na een rondgang door de nieuwe kas van Mediaverdi en het bekijken van een nieuwe sorteermachine, lichtte Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw) nog alternatieven van verwarmen toe.

Arno Engels

Meer nieuws

Na natte periode een optimale start

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement