Docentenbijeenkomst boomkwekerijonderwijs

donderdag 18 april, 2024

Afgelopen maandag kwamen docenten uit het boomkwekerijonderwijs bijeen bij EuroTree Boomkwekerijen in Horst-Melderslo. Terugblik op een inspirerende bijeenkomst.

Talentboom organiseerde de docentenbijeenkomst waarbij ook andere betrokkenen uit het boomkwekerijonderwijs aanwezig waren. Erik Stuurbrink, voorzitter van LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen heette iedereen hartelijk welkom en benadrukte het belang van goed onderwijs.

Vervolgens nam Bjorn van Megen van EuroTree de aanwezigen mee in het verhaal van dit bedrijf in Noord-Limburg. In 2001 gestart met buxus, en nu bijna 25 jaar later uitgegroeid tot een bedrijf met een breed sortiment coniferen en heesters. Volop aandacht voor mechanisatie en automatisering.

Tijdens een Limburgs buffet praatte Arno Engels de aanwezigen bij over de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij op vrijdag 6 september in Opheusden.

Impact Q-organismen

Daarna trapte Anneke van Dijk af met Q-organismen: wat zijn het? Hoe ga je hiermee om? Hoe herken je ze? Ook het belang van de meldplicht bij een vondst kwam voorbij. Samen met de aanwezigen werd er verder gesproken over de impact van een vondst op een bedrijf, of zelfs complete regio. Bewustwording van de maatregelen die genomen worden, is heel belangrijk. Anneke liet de docenten kennis maken met een aantal tools die toepasbaar zijn in de lesprogramma's, zoals e-learning.

Biostimulant of toch niet?

Tot slot gaven Ronnie de Hoon en Bas Tulkens (Compas Agro) uitleg over biostimulanten. Hierin is wel wat grijs gebied; wet- en regelgeving is belangrijk. Wanneer stimuleert een middel nu de plant en wanneer de grond? Ook werden wat praktische handvatten aangereikt die de docenten in lessen kunnen verwerken.

Wij als scholingsconsulenten kijken met een goed gevoel terug op deze inspirerende bijeenkomst. De volgende docentenbijeenkomst is op maandag 11 november.

André Hubregtse en Mariëlle Gooijaers

Meer nieuws

Pioenenbijeenkomst 2 mei in Espel

10 tips voor emissiereductie

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement