NVWA controleert op juiste toepassing gewasbeschermingsmiddelen

vrijdag 20 mei, 2022

De NVWA voert van 23 mei tot 3 juni door het hele land controles uit naar de juiste toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Inspecteurs zullen gebruik maken van drones en een helicopter.

Foto: NVWA

De NVWA vindt het belangrijk dat telers/kwekers zich beter aan de wettelijke voorschriften gaan houden en mogelijke risico’s voorkomen. Voor alle toegelaten gewasbeschermingsmiddelen gelden zowel algemene als middel-specifieke voorschriften, om veilig gebruik voor mens, dier en milieu te garanderen.

Uit inspecties in de afgelopen jaren blijkt dat niet alle gebruikers van middelen deze voorschriften of de toepassingsvoorwaarden naleven. Het nalevingspercentage onder geïnspecteerden lag in 2020 op 71% en in 2019 op 69%. Door dat niet-naleven ontstaan onacceptabele risico’s voor mens, dier en milieu, aldus de NVWA.

Tenminste 75% driftreductie

In het Activiteitenbesluit milieubeheer is een aantal algemene voorschriften opgenomen om het milieu te beschermen. Daaronder regels voor driftreductie. Zo moet bij het toepassen van middelen in de open lucht een techniek worden gebruikt met een driftreductie van tenminste 75%. Bij het spuiten in de buurt van sloten en open water moet een zogenoemde kantdop worden gebruikt.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement