Nieuwe toelatingen en uitbreidingen Gewas Beschermings Middelen

vrijdag 30 november, 2018 -  Peter van 't Westeinde CEMP
Het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen heeft in haar laatste vergadering weer enkele nieuwe middelen toegelaten en uitgebreid.

Het middel Vitisan, op basis van kalium waterstofcarbonaat is toegelaten in o.s. de teelt van pitvruchten en druif in de onbedekte teelt. Ook is het toegelaten in lage trekheesters (<50cm) in de bedekte en onbedekte teelt. Het fungicide Previcur energy is uitgebreid naar de teelt van bolbloemen en knolbloemen (bedekte, niet-grond gebonden teelt, potgrondbehandeling en aangietbehandeling), bolbloemen en knolbloemen (bedekte, grond gebonden teelt, aangietbehandeling), bolbloemen en knolbloemen (bedekte teelt, toevoegen aan proceswater). Ook is het schimmelmiddel Nissodium door een uitbreiding nu toegelaten in vruchtbomen van appel en peer en ook in druiven. Het herbicide Devrinol op basis van napropamide is nu ook toegelaten in o.a. de onbedekte teelten van aardbeien, zwarte bes, kruisbes, framboos, druif, bloemisterijgewassen en laanbomen. De bestaande beperking dat minimaal 90% driftreducerende doppen dienen te worden gebruikt ter bescherming van het aquatische milieu vervalt, maar er is wel een nieuwe beperking opgenomen op het WG die een wachttijd van minimaal 180 dagen na toepassing voorschrijft voor het planten van volggewassen. De toelating van Thiovit Jet op basis van zwavel is aangepast in de teelt van appel, peer, pruim (onbedekte teelt), kers (onbedekte teelt), perzik (bedekte teelt), aardbei (bedekte teelt), bloemisterijgewassen (onbedekte teelt) en vaste plantenteelt (bedekte teelt). De wijziging betreft een aanpassing van drift beperkende maatregelen aan het gewijzigde activiteitenbesluit op het bestaande WG voor professioneel gebruik.

 

Goedkeuringen aanvraag Fonds Kleine Toepassingen

In oktober heeft de CEMP een aantal aanvragen gedaan voor uitbreiding van etiketten voor een aantal middelen en deze aanvragen zijn nu goedgekeurd. Dit betekent dat de aanvragen bij het CTGB kunnen worden ingediend en de kosten hiervoor worden betaald door het Fonds Kleine Toepassingen.

De volgende middelen zijn aangevraagd: het fungicide Topaz in o.a. aangevraagd in Vaste planten, Buxus en Boomkwekerijgewassen. Het middel is een mogelijke vervanging voor Tilt wat in de toekomst verdwijnt. Topaz is vooral sterk op Echte Meeldauw en Roesten. Ook heeft het een goede werking op schurft in vruchtbomen en colletotrichum in verschillende gewassen.

Het fungicide Monarch is voor bloembollen aangevraagd voor een uitbreiding en daarbij hebben wij vanuit de boomkwekerij aangehaakt voor toepassing in Vaste planten en boomkwekerijgewassen.

De aanvragen kunnen nu ingediend worden en wanneer het CTGB geen aanvullende vragen stelt kan dit betekenen dat deze middelen een uitbreiding van de toelating krijgen in de 2-de helft van 2019.

Ook loopt er nu een aanvraag voor de uitbreiding van het herbicide Oblix 500 SC op basis van ethofumesaat. Deze zit al wat verder in de pijplijn en is aangevraagd voor o.a. boomkwekerijgewassen en vaste planten. Toelating hiervan zou er kunnen zijn medio 2019.

Meer nieuws

Export naar Rusland?

© 2020 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement