Nieuwe driftemissienorm

vrijdag 21 juli, 2017 P. van 't Westeinde
In de open teelten moet iedereen met ingang van 1 januari 2018 voldoen aan 75% driftreductie (dit was 50%). Dit kan gehaald worden door het gebruik van verschillende driftreducerende maatregelen.

Verschillende methoden zijn driftarme doppen, luchtondersteuning, teeltvrije zones en perceelafscherming (windschermen).
Langs oppervlaktewater staat een teeltvrij zone gemeld van 5 meter. Deze kan echter kleiner worden bij het gebruik van verschillende technieken. Te denken valt hierbij aan een emissiescherm, driftarme spruittechnieken, etc. In sommige Waterschappen is een nog smallere teeltvrije zone mogelijk wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Bij vragen hierover adviseren wij u contact op te nemen met uw Waterschap. Wij adviseren ook om bij de aanplant in dit najaar al rekening te houden met de nieuwe teeltvrije zones.

In tegenstelling tot sommige berichtgeving is het NIET zo dat spuiten al moeten zijn voorzien van een drukregistratiesysteem. Deze maatregel is door inspanning van LTO-Nederland uitgesteld tot 1 januari 2019. Tot die tijd hebben de sectoren de tijd om aan te tonen dat de bestaande technieken goed werken, en een drukregistratiesysteem verder niets toevoegt. Dit uitstel voorkomt dus vooralsnog een extra investering voor u als boomkweker.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement