Niek Jonkers gaat naar jongerendag: ‘Heb er weer zin in’

vrijdag 24 juni, 2022

Niek Jonkers heeft zich vanuit boomkwekerijregio Horst aan de Maas al aangemeld voor de jongerendag 2022 in Zundert. Vorig jaar bij De Buurte in Oene vond hij leerzaam, interessant en gezellig.

Arno Engels

Foto: Niek Jonkers

Niek (20) komt uit de Noord-Limburgse boomkwekersfamilie Jonkers. Hij heeft zijn eigen bedrijf, Niek Jonkers Boomkwekerijen, en dat combineert hij met fulltime werk bij EuroTree Boomkwekerijen in Melderslo. Daar begon hij als stagiair vanuit Citaverde Horst (nu Yuverta). Voorheen werkte hij als scholier bij Frank Coenders Kwekerijen.

De appel valt niet ver van de boom?

„Nee, ik had altijd al de droom om kweker te zijn. Die is in 2020 uitgekomen, toen heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik kweek nu haagplanten en sierheesters op 4 hectare in Broekhuizen.”

Wat vind je zo mooi aan het vak?

„Het leukst vind ik dat ik als zelfstandige alles zelf kan doen. Planten, snoeien, beregenen, verkopen. Er is meer dan alleen bij een baas werken.”

Wat leer je bij EuroTree?

„Ik werk daar vooral in de containerteelt, daar leer je elke dag wel. Bijvoorbeeld hoe je planten snoeit. Ja, tractor rijden dat kon ik al, maar ik heb bij EuroTree nu ook gaten boren op gps geleerd. Dat gebruik ik nu op m’n eigen kwekerij. En ik leer ook van LvS-techniek.”

Hoe combineer je fulltime EuroTree met je eigen kwekerij?

„Bij EuroTree bieden ze me de gelegenheid om m’n eigen kwekerij op te bouwen. Het bevalt me daar supergoed, en het werk is perfect te combineren met m’n eigen werk. Heb ik nog wel tijd voor andere dingen? Jawel, uitgaan is ook belangrijk!”

Wat vond je vorig jaar van de jongerendag?

„Leerzaam, interessant en gezellig. Ik heb daar nieuwe gezichten gezien, ik zat in een groepje met jongeren uit Boskoop en Zundert. Zo moest je wel met anderen gaan buurten! Dat is eigenlijk alleen maar goed. Vanuit onze regio zijn we er met een busje naartoe gegaan, met jongens van De Swart – Rens zat vorig jaar ook in de organisatie.”

Heb je je voor Zundert al ingeschreven?

„Ja, en hopelijk kunnen we weer samen met een bus gaan. De link voor het aanmelden stuur ik nog door naar jongens die ik ken. Ja, ik heb er weer zin in. En dan volgend jaar in Limburg?”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement