Nationaal Platform Bomen, met kwekers?

vrijdag 05 mei, 2023

Verschillende organisaties hebben het Nationaal Platform Bomen gelanceerd waarmee zij kennis en ervaring bij elkaar willen brengen. De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen vindt het initiatief goed maar heeft wel haar verbazing aangegeven.

Het Nationaal Platform Bomen is een initiatief van de KVHG (Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners) en de ISB (Interstedelijke StudiegroepBomen). Naast deze organisaties nemen deel: de Bomenstichting, Kennisplatform CROW, Groenkeur, IPC Groene Ruimte, I-Tree, KPB-ISA, NVTB, Praktijkcentrum Bomen en Stadswerk. Men wil middels het platform kennis en ervaring op het gebied van bomen bij elkaar brengen.

De LTO Cultuurgroep Laan-, Bos- en Parkbomen heeft haar verbazing aangegeven over dit initiatief. Rond 2000 is er namelijk al een dergelijke poging geweest, waar de cultuurgroep uitdrukkelijk bij betrokken was. Dit is na enige jaren wegens onvoldoende draagvlak gestopt. Ongeveer 8 jaar geleden heeft de cultuurgroep de draad weer opgepakt en daar ongeveer dezelfde partijen voor uitgenodigd, die nu bij het nieuwe initiatief zijn betrokken. Het bleek lastig om het gezelschap op bij elkaar te houden wegens profilerende belangen. Na ongeveer drie jaar heeft de cultuurgroep het laten rusten.

Als cultuurgroep vinden wij dergelijke samenwerkingen en kennisdeling erg belangrijk. Dat vinden we nog steeds en het is des te meer noodzakelijk. Wij vinden het gevormde platform dan ook een goed initiatief. Maar wat we vreemd vinden, is dat de kwekers van de bomen, en de sortimentsontwikkelaars niet zijn uitgenodigd. Het waarom weten we niet. Wij vinden het ook merkwaardig, dat we door de deelnemers of de pers niet zijn benaderd over dit initiatief. We hopen dan ook dat we alsnog benaderd zullen worden. Of anders zullen we zelf contact gaan zoeken.

Voor vragen of suggesties kunt u contact opnemen met het bestuur van de cultuurgroep of met voorzitter Jan van Leeuwen.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement