Mismatch

vrijdag 06 juli, 2018 -  Michiel Gerritsen
Minister Schouten van LNV heeft onlangs kennis genomen van de resultaten van de pilots systeemtoelating gewasbeschermingsmiddelen. In alle deelsectoren van de plantaardige sector wordt op praktijkbedrijven verkend wat de (on)mogelijkheden zijn van systeemtoelating.

Systeemtoelating wil zeggen dat bij de toelating van middelen wordt gekeken naar de impact op het milieu van het totale teeltsysteem in plaats van per middel per toepassing afzonderlijk.

Door 7 ondernemers werd de minister op aansprekende wijze verteld wat hun ervaringen zijn. Petje af voor deze ondernemers! Zij zetten hun persoonlijke ervaringen en meningen helder en in niet mis te verstane bewoordingen uiteen. Kern van hun boodschap was dat systeemtoelating een absolute noodzaak is om te kunnen beschikken over een effectief middelenpakket binnen erkende en gecertificeerde teeltsystemen. De minister gaf aan systeemtoelating serieus een kans te willen geven, maar dat zij wel rekening heeft te houden met een kritisch houding jegens chemische gewasbeschermingsmiddelen in de maatschappij en Tweede Kamer.

Uit de persoonlijke verhalen van de ondernemers beluister ik nog een andere, diepere boodschap. En die boodschap is dat middelen sneller wegvallen dan er nieuwe duurzame oplossingen voor in de plaats komen. Een mismatch dus tussen het saneren van middelen en het introduceren van vervangende middelen en methoden. Met als gevolg dat ondernemers klem komen te zitten en niet meer weten hoe binnen de wet- en regelgeving te blijven bij het beschermen van hun gewassen tegen ziekten en plagen. Dit signaal mag niet worden genegeerd. Overheid en bedrijfsleven moeten deze mismatch erkennen en bespreekbaar maken. Dan ontstaat er hopelijk ruimte voor oplossingen waarmee praktijk en milieu op korte én lange termijn gediend zijn.

Michiel Gerritsen

 

LTO vakgroep Bomen en vaste planten

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement