LTO-voorman Sjaak van der Tak: ’Bossenstrategie moet uitgevoerd worden’

vrijdag 24 juni, 2022

LTO-voorman Sjaak van der Tak sprak donderdag, daags na het boerenprotest, op de Relatiedag van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. „Waar is de natuur slecht? Er is wel een Bossenstrategie die uitgevoerd moet worden.”

Arno Engels

De voorzitter van LTO Nederland koppelde de stikstofplannen, als gevolg van de vermeende slechte natuur, aan de Bossenstrategie die juist voor meer nieuwe natuur, bos en andere aanplant van bomen en struiken moet zorgen. „Ik zie nog geen begin van het begin”, stelde Sjaak van der Tak onomwonden op de Relatiedag van de Vakgroep, donderdag 23 juni in Almere. Hij riep de regering op om werk te maken van de uitvoering van de Bossenstrategie. Daarvoor zijn de boomkwekers onmisbaar. „U maakt de natuur.”

Tegelijk riep hij de regering wederom op om het stikstofbeleid van tafel te vegen. „Wij vinden het een dictaat dat de regering bij de provincies over de schutting gooit”, herhaalde de LTO-voorman wat hij een dag eerder, op het massale boerenprotest in Stroe, ook al stelde. „Gaat de natuur echt zoveel achteruit? En waar dan in Nederland? We willen een analyse zien.”

Veel overheidsgeld nodig

Om de Bossenstrategie te kunnen uitvoeren, ofwel om miljoenen extra bomen en struiken te kunnen vragen van boomkwekers, is veel geld van de overheid nodig. „En hoe wordt dan het beheer van de aanplant gedaan? De regering zegt daar niets over”, aldus Van der Tak. Hij pleitte op de Relatiedag voor nog meer geld van de overheid. „Om te kunnen innoveren. Dat wil onze sector net zo goed als de industrie.”

De LTO-voorman uitte nog zijn zorgen over seizoensarbeid. „Hebben we nog genoeg handjes? Ik hoor het graag, want komende week praat ik erover met de betrokken ministers.”

Arno Engels

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement