LTO LOBBY - 5 NOVEMBER 2020 Kabinet blijft bij versnelling afbouw zelfstandigenaftrek

vrijdag 06 november, 2020

Het kabinet is niet bereid om haar plan om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen vanaf 2021 in de ijskast te zetten. Dat blijkt uit antwoorden van het kabinet op vragen hierover van kamerlid Stoffer (SGP), die werden gesteld bij de behandeling van het Belastingplan 2021. LTO Nederland had het kabinet en de Tweede Kamer eerder opgeroepen om de zelfstandigenaftrek niet te versoberen. LTO Nederland vindt het teleurstellend dat het kabinet de versobering voortzet. Agrarische ondernemers, die niet concurreren met andere werknemers op de arbeidsmarkt, worden geraakt door het plan om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen.

Bron: LTO Nederland

Staatssecretaris Vijlbrief (Financiƫn) blijft bij de noodzaak om te versoberen. Ook geeft hij aan dat ondernemers op de middellange termijn de gevolgen van deze versobering op kunnen vangen door de prijzen voor hun producten of diensten te verhogen. Op de korte termijn zorgt het kabinet voor compenserende maatregelen, zoals het naar voren halen van de verhoging van de arbeidskorting uit 2022. Daarnaast verlaagt het kabinet de inkomstenbelasting.

LTO Nederland vindt dat het kabinet geen rekening houdt met agrarische ondernemers die als zelfstandige zonder personeel niet concurreren met andere werknemers op de arbeidsmarkt. De zelfstandigenaftrek is in onze ogen een regeling die ondernemers stimuleert om te investeren in hun bedrijf. De versnelling van de afbouw van de zelfstandigenaftrek belemmert de investeringsruimte in duurzame innovatie, groei en ontwikkeling van agrarische ondernemers.

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement