LTO: Breng accijnsverlaging in lijn met andere EU-landen

vrijdag 13 mei, 2022

LTO roept de overheid op om steunmaatregelen voor ondernemers, vanwege de Oekraïne-impact, in lijn te brengen met andere EU-landen. Daaronder terugkeer van rode diesel.

Terugkeer van rode diesel is een van de mogelijkheden die de Europese Commissie toestaat om ondernemers te ondersteunen. LTO Nederland had eerder al het kabinet opgeroepen om accijnzen op brandstof te verlagen. In een brief aan landbouwminister Staghouwer is opnieuw gepleit voor accijnsverlaging: van minimaal eenzelfde bedrag/percentage als waarmee dit ook in andere EU-lidstaten gebeurt. Dit kan in de vorm van rode diesel.

Staatssteun in andere EU-landen

In Nederland blijven steunmaatregelen tot nu toe uit, terwijl steeds meer andere EU-lidstaten hun boeren en tuinders beschermen tegen de impact van de Oekraïne-situatie. Zo heeft Duitsland staatssteun toegezegd aan Duitse boeren en tuinders die getroffen worden door de stijgende kosten van onder andere gas en diesel. Ook Polen heeft al een staatssteunregeling. Spanje, Griekenland, Frankrijk, Finland en Roemenië hebben een pakket maatregelen voor de landbouwsector in voorbereiding.

Hoge belastingdruk Nederland

Diverse EU-lidstaten (waaronder Oostenrijk, Frankrijk, Italië, België, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden) hebben de accijnzen op brandstoffen en elektriciteit tijdelijk verlaagd. Ook Nederland heeft de accijnzen verlaagd, maar door de hoge belastingdruk zijn de dieselprijzen nog steeds hoger dan in veel andere landen.

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement