Column: Long hot summer

vrijdag 22 juli, 2022

Laatst reed ik naar huis en onderweg kwam ik in een boerenprotest terecht, heb nog nooit zoveel politieagenten op een plek bij elkaar gezien, meer dan boeren overigens.

Jan Veltmans

Zat ik daar in de auto met mijn ‘Farmers are cool’-shirt (Big Challenge zamelt geld in voor kankeronderzoek). Werd zeer indringend aangekeken en nagestaard door enkele agenten. Moet zeggen: dat was een heel apart gevoel wat me bekroop, want de politie is er inderdaad om de orde te handhaven, maar ook om ons te beschermen. Maar het voelde niet lekker.

Dat niet lekkere gevoel heb ik de laatste tijd bij meer zaken. Om te beginnen bij de boerenprotesten. Helemaal terecht, want je mag van een overheid een behoorlijk bestuur verwachten. Maar wat er nu over de agro-sector uitgestort wordt, slaat helemaal nergens op.

Een ander voorbeeld: rondom de Peel mag er zo meteen niet meer beregend worden in een bufferzone van 2 km. Hierin valt 7.500 hectare landbouwgrond. Met als doel het hoogveen te beschermen. Om u even een idee te geven: de Peel is ongeveer 5.000 hectare groot en de hoeveelheid hoogveen is 400 m2. Ja, u leest het goed: 400 vierkante meter.

Dan hebben we nog onze Eurocommissaris die van mening is dat de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen gehalveerd moet worden. Beste meneer Timmermans: dit is onmogelijk als wij de groeiende wereldbevolking willen blijven voorzien van eten en groen.

Er zijn mooie initiatieven waar ook de gangbare landbouw van kan leren. Maar om als overheid voedselbossen, biologische landbouw, local for local als de oplossing te presenteren: dan slaat u de plank finaal mis.

Waar ik wel van overtuigd ben, is dat boeren wel degelijk een oplossing kunnen bieden door met GBV (oftewel Gezond Boeren Verstand) de juiste dingen te doen. Daar zijn al talloze voorbeelden van, en niet zoals nu gebeurt: allerlei theoretische veronderstellingen onderbouwd door wetenschappers die weer tegen worden gesproken door andere wetenschappers.

Het zal letterlijk en figuurlijk een hete zomer worden, maar laten wij als agro-sector het hoofd koel houden en vanuit de boomkwekerij de meest fantastische groene airco’s blijven maken. Die zorgen er dan hopelijk voor dat de realiteitszin ook in Den Haag neer zal dalen.

Jan Veltmans

Vice-voorzitter LTO vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement