Landelijke thema bijeenkomst fruitgewassen 22 juni jl bij Botden & Van Willegen!

vrijdag 23 juni, 2017 -  Gerrit Peeters
Op de tot nu toe warmste dag van 2017, vond de thema bijeenkomst Fruitgewassen plaats bij het gastbedrijf Botden & Van Willegen te Sambeek. Het Thema was gewasbescherming, waarbij vanuit het project “Schoonwater voor Brabant” een bijdrage werd geleverd.

De presentaties vonden plaats in de koelcel die uitstond, maar daardoor was de hitte te overzien.

Pieter van Rijn, voorzitter van de LTO cultuurgroep Fruitgewassen opende de bijeenkomst en gaf de ontwikkelingen vanuit de cultuurgroep weer, zoals het Vruchtboomkankeronderzoek en het in ontwikkeling zijnde Elite certificaat in samenwerking met de Naktuinbouw, uitsluitend voor de Nederlandse Fruitbomen.

Peter van ’t Westeinde, zowel kweker als Coördinator Effectief Middelen Pakket (Cemp) praatte de groep, bestaande uit 27 personen, bij over ontwikkelingen m.b.t. behoud van middelen en toelatingen van nieuwe middelen en toelatingen die er aan zitten te komen. Door de Cemp werkzaamheden heeft de boomkwekerijsector diverse middelen kunnen behouden en zijn er ook nieuwe toelatingen bijgekomen. De Cemp wordt tot 31 december 2017 nog betaald uit oud-PT-geld en daarna stoppen de Cemp-werkzaamheden, als er geen nieuwe financiering wordt gevonden.

Alle kwekers waren unaniem van mening dat de Cemp-werkzaamheden onmisbaar zijn voor de boomkwekerij sector. Binnen de vakgroep wordt momenteel bekeken of er een mogelijkheid is voor financiering, zodat behoud van middelen en toelating van nieuwe middelen voor de sector door kan gaan.

Na de presentatie van de Cemp heeft Hans Smeets van Delphy een presentatie gehouden, vanuit het project schoonwater Brabant,  over diverse aspecten over gewasbescherming, waaronder de voor alle kwekers Verplichte Gewasbeschermingsmonitor, waarop de NVWA momenteel intensief controleert.

 

Het tweede gedeelte van de bijeenkomst bestond uit het bezoeken van een perceel een- en tweejarige vruchtbomen van Van Botden & Van Willegen. Opmerkelijk was dat de kwaliteit van de fruitbomen uitstekend was.

Henri Bruins van de firma CHD Eefting B.V. gaf uitleg over de getrokken veltspuit die door Botden & Van Willegen gebruikt wordt en waarmee emissie-beperking gerealiseerd wordt. CHD maakt maatwerkspuiten op de wensen van de klant. Voor foto klik HIER

Tenslotte werd, gezien de droogte, tijdens een veel te korte regenbui, gedemonstreerd hoe de zelfgebouwde rijenbemester, (een portaaltrekker door een verhoogde Deutz) de meststoffen dicht bij de bomen strooit, waarmee emissie wordt beperkt en een effectieve bemesting binnen de huidige bemestingsnormen mogelijk is. voor foto klik HIER

Meer nieuws

Residu op sierteeltproducten

© 2019 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement