Kwekers bijgepraat over export naar VK

vrijdag 22 januari, 2021

Donderdagavond 21 januari vond het allereerste webinar plaats van de LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen. Circa 100 kwekers en exporteurs werden in ruim 1 uur bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in de export naar het Verenigd Koninkrijk.

Onder leiding van vakgroepvoorzitter Aad Vollebregt vertelden eerst twee LTO-leden over hun exportervaringen nu de Brexit een feit is: Florian Faassen (Faassen Plants, Tegelen) en Peter Bontekoe (Salixkwekerij Bontekoe, Boskoop). „Het kost extra tijd en het transport duurt langer, maar het lijkt te doen te zijn”, zei Florian Faassen. Peter Bontekoe was al bekend met export naar een derde land. „Maar ik ben wat teleurgesteld in Britse bedrijven, ze weten nog amper wat er nu aan de hand is.”

Daarna gaven experts van de Nederlandse autoriteiten antwoord op diverse vragen: Peter Verbaas, coördinator Brexit NVWA, en Edwin Egthuijsen, manager fytosanitaire zendingsinspecties Naktuinbouw. Wat is bijvoorbeeld de ervaring tot nu toe van de NVWA? „Veel bedrijven waren nog niet gewend met export naar een derde land”, zei Peter Verbaas. „Alleen met oefenen in de praktijk, kun je wennen aan een nieuw systeem.” De inspectiecapaciteit is aan het opschalen; Naktuinbouw verwacht genoeg inspecteurs te hebben, ook voor de drukke voorjaarsleveringen. „Vraag een inspectie wel zo vroeg mogelijk aan”, adviseerde Edwin Egthuijsen. „We geven nu ongeveer 100 exportcertificaten per dag voor het VK af, dat zal nog meer worden. We inspecteren wel zo efficiënt mogelijk.”

’Britse retailers nog niet gewend aan inspecties’

Op het webinar werd ook nog de Britse kant belicht, policy manager Sally Cullimore van de Horticultural Trades Association legde uit waar de Britse sierteeltketen mee worstelt. „Kwekers zijn gewend aan inspecties, maar retailers niet als die ’Place of destination’ zijn en dus ook geïnspecteerd moeten worden”, zei Sally Cullimore. „We doen ons best om de handel zo soepel mogelijk te laten gaan, het is niet allemaal ’doom and gloom’. Maar we zijn er nog niet.” Het Britse importsysteem wordt in fasen ingevoerd. Per 1 juli 2021 is volledige aangifte van import noodzakelijk; vanaf die datum zijn er aan de Britse grens meer fytosanitaire controles en steekproeven. „Nu zijn er aan planten nog geen grensinspecties.”

 

Voor meer informatie zie de websites: www.brexitloket.nl en www.naktuinbouw.nl/brexit.

Meer nieuws

© 2021 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement