‘Kunt u twee Q-organismen opnoemen?’

vrijdag 16 september, 2022

Op de innovatiedagen van Compas Agro zijn quarantaine-organismen onder de aandacht gebracht, om het risicobewustzijn tijdens handel, import en teelt te verhogen.

Arno Engels

Het kennisniveau onder kwekers werd op de innovatiedagen op een interactieve manier gepeild door Kiki Kots, onderzoeker fytopathologie van Wageningen University & Research. Ze schotelde de kwekers verschillende vragen voor over Q-organismen, hun waardplanten en het risico voor de teelt en de handel. De kwekers konden via hun smartphone antwoord geven en de toetsresultaten direct zien op een groot beeldscherm.

Een vraag was bijvoorbeeld of kwekers twee Q-organismen konden opnoemen. Dat leverde verschillende juiste antwoorden op, zoals bacterievuur, Xylella en de (Oost-)Aziatische boktor. Maar ook onjuiste antwoorden zoals hagelschot of ludieke antwoorden zoals Massey Ferguson. Het toonde wel aan dat het risicobewustzijn over Q-organismen nog altijd verhoogd kan worden en aandacht blijft verdienen in onze sector.

Samenwerkende vakorganisaties

Diverse vakorganisaties werken samen aan verhoging van het risicobewustzijn: naast LTO Vakgroep zijn dat Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop, Boomteeltstudieclub Horst a/d Maas, Boomteeltstudieclub Midden-Brabant, handelsbond Anthos, Naktuinbouw en onderzoekers van Wageningen University & Research.

Ook boomkwekerijgemeenten zijn bewust gemaakt van het risico van Q-organismen, met name van Xylella. Daarnaast is een crisisaanpak bij een uitbraak geoefend. Kijk hier een video van TCO over beide bijeenkomsten.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement