Kringloop

zaterdag 08 juni, 2019 -  Michiel Gerritsen
Van nature ben ik nogal gehecht aan keuzevrijheid. Je bent zelf verantwoordelijk voor je doen en laten, vind ik. Verbeter de wereld, begin bij jezelf, is daarom mijn devies. Toch knaagt het af en toe flink bij mij, als ik zie dat noodzakelijke veranderingen niet goed of niet snel genoeg gaan. Of dat de lusten en lasten van bepaalde ontwikkelingen in mijn ogen te zeer scheef zijn verdeeld.

Dan denk ik wel eens dat een beetje minder vrijheid en vooral vrijblijvendheid geweldig veel kan doen om iets voor elkaar te krijgen. U wilt natuurlijk een voorbeeld?

Ik worstel bijvoorbeeld met de huidige wens naar een kringloop land- en tuinbouw. Op zich niks mis mee, nee zelfs een beweging waar ik volledig in geloof en achter sta. Kringlopen sluiten, verlies aan grondstoffen minimaliseren, emissies elimineren zijn allemaal noodzakelijke elementen van een duurzame en volhoudbare land- en tuinbouw. Mijn punt zit in het hoe daar te komen en vooral: wie zijn er verantwoordelijk én nemen die verantwoordelijkheid? Nu zie ik vaak dat Jan en Alleman een mening heeft over hoe het zou moeten met onze land- en tuinbouw, maar dat alleen Jan – en dus niet Alleman- bereid is daar ook consequenties aan te verbinden. En daar steekt het bij mij. Ondernemers in de land- en tuinbouw moeten volgens velen aan de kringloop, liefst vandaag al maar in ieder geval vóór 2030. Best wat mij betreft, mits dat ook geldt voor de hele keten, tot en met de consument. Allemaal aan de kringloop dus, ja ook de retail. Dus niet meer shoppen in het aanbod en als het even niet uitkomt grijpen naar een goedkoper alternatief dan het circulaire product. Nee een consequente lijn doorvoeren naar zowel leverancier als (eind)afnemer. Dan is de kringloop snel gesloten en levert iedereen daaraan een bijdrage. Geen opportunistisch gedoe meer over de Nederlandse land- en tuinbouw die koploper is en moet blijven in duurzaamheid, verdienmodellen die er moeten komen maar er vaak niet zijn, de markt die er om vraagt maar nog wel even ontwikkeld moet worden. Of ben ik nu aan het doorslaan? Verplicht zijn tot iets is meestal niet de beste motivatie voor verandering. Het voelt vaak beter als je vanuit jezelf de verandering inzet en doorvoert.

En zo ben ik weer waar ik mee begon: keuzevrijheid en eigen verantwoordelijkheid. De cirkel is rond, zal ik maar zeggen.  

 

Michiel Gerritsen

Lid bestuur LTO vakgroep Bomen, Vaste planten, Zomerbloemen

Meer nieuws

Na natte periode een optimale start

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement