Komt u ook naar de Kennis- en Netwerkdag?

donderdag 15 november, 2018
De LTO Kennis- en Netwerkdag, (voorheen de boomkwekersdag genoemd) vindt dit jaar in een geheel nieuwe jas plaats op donderdag 20 december a.s.. Zelfs de locatie is geheel nieuw, nl de centraal in Nederland gelegen planten en bloemenveiling Plantion te Ede. De bijeenkomst bestaat o.a. uit drie blokken met elk een ander onderwerp. Vandaag een toelichting over de sprekers van Blok 1: “Technische Innovatie en precisie technieken.”.

Een korte toelichting over de drie sprekers van blok 1:

Yannick Smedts: Yannick is werkzaam bij Vruchtboomkwekerij (incl. Minitrees) Fleuren te Baarlo: Yannick: Zelf ben ik veel bezig met sensoren en data. Dit noemen we met een mooi woord, Smart Farming Specialist. De laatste paar jaar hebben we ontwikkelingen gedaan op gebied van Precisie Landbouw, zo werken we met een bodemscanmethode waarmee we de grond kunnen optimaliseren. Ook hebben we op eigen initiatief een weerstation gemaakt, WolkyTolky genaamd.

In mijn presentatie geef ik een goed beeld van hoe wij tegen precisie landbouw aankijken welke sensoren en technieken we gebruiken en welke problemen we gehad hebben. Met veel interactie en praktische voorbeelden is het de bedoeling dat de telers direct in kunnen stappen.

Helma Hoff en John Bal: Ik ben Helma Hoff, werkzaam bij ZLTO, en samen met collega John Bal begeleid ik de 2 innovatiegroepen boomteelt in het EU-project ‘Proeftuin voor Precisielandbouw’. De ca 20 deelnemende boomkwekers hebben lang niet allemaal ervaring met precisielandbouw, en als dat wel zo is, is die ervaring ook weer heel verschillend. Door beide groepen is een actieplan gemaakt voor wat men in de drie jaar van het project wil leren, bekijken, of onderzoeken. De groepsbijeenkomsten zijn vooral een verkenning van ‘waar gaat het nu eigenlijk over’, en ‘leren van elkaar’. Deze discussies gecombineerd met excursies, open dagen en whatsapp groepen geeft de deelnemers inzicht op wat voor hun bedrijf een volgende stap kan zijn. In de presentatie zal ik vooral stil staan bij de vraag ‘hoe en waarom begin je nu aan precisielandbouw?’ Wil je meer weten over de Proeftuin voor Precisielandbouw? Kijk dan op http://www.pcvpl.nl.

De proeftuin bestaat uit twee fysieke locaties in Colijnsplaat en Reusel. De 16 innovatiegroepen met teelten in de vollegrond staan in dit project centraal. Het project is een samenwerkingsverband tussen ZLTO (hoofduitvoerder), Van den Borne Aardappelen, Technische Universiteit Eindhoven, Proefboerderij Rusthoeve en Delphy, WUR en HAS Hogeschool. De Proeftuin voor Precisielandbouw wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Rijk en de provincie Noord Brabant in het kader van OPZuid.

Voor het programma en om u aan te melden

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement