LTO Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen
Bomen, Vaste planten & Zomerbloemen

Kennismaking cultuurgroep vaste planten en FLORON

donderdag 28 november, 2024

De LTO Cultuurgroep Vaste Planten en FLORON kunnen elkaars kennis op het gebied van planten en mogelijk invasieve soorten gebruiken.

Afgelopen maandag hebben voorzitter Theo Vilier en bestuurslid Patricia van Riel, namens de LTO Cultuurgroep Vaste Planten, kennisgemaakt met Baudewijn Odé (links op foto) van FLORON.

Aanleiding voor de kennismaking, bij Van Riel Sierplantenkwekerij in Beringe, is het voorstel van de Europese Commissie om Cortaderia selloana op de EU-lijst van invasieve exoten te plaatsen. Andere plantensoorten worden ook in behandeling genomen voor plaatsing op die lijst. Het bestuur van de cultuurgroep wilde graag meer weten over de rol van FLORON hierbij. 

Verspreiding soorten inventariseert

FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland) zet zich in voor onderzoek naar en bescherming van de Nederlandse wilde flora. Het is een organisatie die onder andere met veel vrijwilligers de verspreiding van plantensoorten in Nederland inventariseert, alsmede adviseert over bescherming van natuur en beheer van sloten, bermen en oevers.

Tuin er niet in

De waarnemingen worden opgenomen in een databank en Tuinernietin.nl, een website met zoekfunctie die in opdracht van de NVWA is gemaakt. De website vermeldt potentieel invasieve plantensoorten en eventuele (inheemse) alternatieven. Het is goed om als kweker te weten welke soorten potentieel invasief zijn, en hiermee rekening te houden bij het kiezen van sortiment.

Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Cortaderia selloana’, dan is het advies van FLORON: ‘plant deze liever niet aan in je tuin, zeker niet nabij natuurgebieden, omdat deze soort potentieel voor problemen kan (gaan) zorgen in de Nederlandse natuur en is al buiten tuinen gevonden’. Als alternatieven worden Saccharum ravennae (ravennagras), Molinia caerulea (pijpenstrootje) en Deschampsia cespitosa (ruwe smele) genoemd.

Uitzonderen van steriele soorten?

Tijdens de kennismaking werd ook stilgestaan bij de ontwikkelingen van de EU-lijst van invasieve exoten. Het indelen van invasieve soorten naar regio’s, en het uitzonderen van steriele soorten, lijkt nu echter nog niet mogelijk binnen de huidige wetgeving. 

Daarnaast is aan Baudewijn Odé uitgelegd hoe de vaste plantensector eruitziet, wat de grootte en diversiteit van het sortiment is, en de wijze waarop kwekers hun keuze maken voor soorten om te kweken.

Kennis alternatieve soorten

Tot slot werd geconstateerd dat de cultuurgroep en FLORON van elkaars kennis gebruik kunnen maken. De leden van de cultuurgroep Vaste Planten (en van andere cultuurgroepen) hebben kennis om alternatieve soorten voor de consument voor te stellen.

Binnenkort wordt Tuinernietin.nl aangevuld met nieuwe soorten die potentieel invasief zijn, naar aanleiding van de horizonscan die het Nederlands Expertise Centrum Exoten afgelopen jaar maakte.

Lees bij de NVWA meer informatie over invasieve soorten en de EU-exotenverordening.

Anneke van Dijk

Meer nieuws