Jongerendag groot succes!

vrijdag 27 augustus, 2021

De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij van de LTO Vakgroep, afgelopen donderdag bij De Buurte Kwekerijen, was een groot succes!

Arno Engels

Tegen de 150 enthousiaste jongens en meiden waren vanuit het hele land afgereisd naar Oene voor een dag vol innovaties, machines, demonstraties, presentaties, gezelligheid, eten en drinken. Zoveel jongeren uit één sector bij elkaar, dat was nooit eerder vertoond binnen LTO Nederland.

Het evenement bij De Buurte werd in de ochtend brullend ingeluid met de 10.000 pk’s van de Rising Star, het tractorpullingteam dat De Buurte sponsort. Daarna gingen de jongeren, gehusseld in 10 groepen, langs 10 onderwerpen van het programma. Zo kregen ze op percelen met Buxus, Taxus en Thuja demonstraties te zien van bijvoorbeeld rondsteken, snoeien, rooien, spuiten en schoffelen.

Tot de innovaties behoorden verschillende schoffelrobots, een landbouwdrone van liefst 6 meter breed die net klaar was en komende week bij De Buurte wordt getest. Daarnaast was er uitleg over de automatische diktemeter van AgroWizard die momenteel op boomkwekerijen wordt getest. En de trekker van de toekomst reed het terrein op: de EOX die op elektriciteit en waterstof loopt, een prototype dat nog bijna niemand anders in de landbouw live in actie had gezien.

Na de lunch, verzorgd vanuit snackwagens, ging keynote spreker Helga van Leur een boompje opzetten over klimaat en duurzaamheid (lees HIER wat haar boodschap was aan de jongeren).

De jonge vakgroepbestuurders Caroline Janssen-Michels en Sander Hendrikx gaven presentaties over jong besturen en jong ondernemen. Daarnaast waren er marktkraampjes over uiteenlopende onderwerpen, van keuringswerk door Naktuinbouw tot belangenbehartiging door de vakgroep. Mechanisatiebedrijven presenteerden er hun nieuwste machines voor de boomkwekerij. Gedurende de dag verzorgde DJ De Buurte de muziek, en het evenement werd afgesloten met een barbecue en gezellig napraten.

Arno Engels

Meer nieuws

© 2022 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement