Interessante fertigatie bijeenkomst Studiegroep Fruitgewassen bij Boomkwekerij Roelofs te Zeewolde.

vrijdag 11 oktober, 2019

Op donderdag 10 oktober kwam de Studiegroep Fruitgewassen van de LTO vakgroep bij elkaar bij Boomkwekerij Roelofs te Zeewolde.

Door de steeds drogere zomers en extremere weersomstandigheden wordt beschikbaarheid van water en beregening steeds belangrijker en mogelijk een beperkende factor. Fertigatie kan op verschillende manieren toegepast worden en kan een deel van de knelpunten oplossen.

Fertigatie was daarom het hoofdthema van deze bijeenkomst.

Gerrit Peeters

Kees Overheul van Agrifirm, specialist boomteelt, gaf een presentatie over Fertigatie (druppelen met meststoffen erbij) en Irrigatie (druppelen met alleen water) vanuit de teelt gezien. Kees ging vooral in op de verschillende mogelijkheden en systemen van Fertigatie en op een aantal aspecten van bemesting.

Een belangrijke conclusie was dat je als fruitboomkweker voor Fertigatie kiest i.p.v. de haspel, dan kun je teeltechnisch en kwalitatief een duidelijk beter resultaat halen, maar dat betekent wel dat je de hele fertigatie incl bemesting goed en nauwkeuring moet doen. Doet een kweker dat niet, dan kun je met verkeerde bemesting en fertigatie een desastreus resultaat halen.

Kees de Jong van Agrifirm, specialist Fruitteelt gaf een toelichting over hoe de fruittelers (de klanten van de fruitboomkwekers) fertigatie toepassen, waarbij Kees ook kostprijsberekening van fertigatie presenteerde.

Kevin Hensen van fertigatieleverancier VGB gaf een presentatie over de technische aspecten van fertigatie, zoals type mobiele doseerunits, type druppelslangen, kosten, filtering van het aanvoerwater etc.

Vervolgens werd de container met de doseerunit erin van boomkwekerij Roelofs bekeken en het perceel met perenbomen. Winnie en Claudia Roelofs vertelde hun ervaringen van de afgelopen jaren met fertigatie en ook dat je een leerjaar nodig hebt om het goed onder de knie te krijgen. Winnie noemde nog het grote voordeel van fertigatie t.o.v. de haspel: je kunt tijdens en ook direct na het fertigeren tussen het gewas werken en ook gewasbeschermingsmiddelen toedienen tijdens (niet met) het fertigeren.

Als slot van de bijeenkomst gaf Kees Overheul nog een toelichting over hoe en wanneer koperbemesting toepassen en over onkruidbestrijding in 2020.

De Powerpoint presentatie van de sprekers worden nog naar de deelnemers nagestuurd.

Meer nieuws

© 2024 LTO Vakgroep Bomen en vaste planten - LLTB - LTO Noord - ZLTO
Disclaimer - Privacy statement