Innovatiekringen toegelicht op slotsymposium praktijkprogramma

Foto Rolf van Koppen: pilotleider boomkwekerij Arno Engels legde de innovatiekringen uit op het slotsymposium, samen met Anneke van Dijk.
Het LTO-programma ‘Weerbaarheid in de praktijk’ heeft van 2022 tot 2025, met steun van het Ministerie van LVVN, gelopen in diverse sectoren waaronder de boomkwekerij. Binnen het programma hebben telers, adviseurs, praktijkonderzoekers, toeleveranciers en vakorganisaties in totaal twaalf praktijkpilots gewerkt aan praktische oplossingen richting 2030: het jaar dat teeltsystemen weerbaar en nagenoeg emissieloos moeten zijn.
Het slotsymposium was 8 april bij de ZLTO in Den Bosch. Het werd bijgewoond door meer dan 100 belanghebbenden en betrokkenen uit de gehele land- en tuinbouw, vakorganisaties en overheden waaronder LVVN en NVWA. „Er zijn flinke stappen gezet naar weerbare teelten”, aldus programmamanager Edwin Lambregts. „In een weerbare teelt vervang je niet het ene middel door een ander, maar werk je volgens een geïntegreerde gewasaanpak.”
Leidraad weerbaar kweken
De praktijkpilots draaiden in zowel open teelten (waaronder bieten, bollen, fruit en bomen) als gesloten teelten (glastuinbouw). In de boomkwekerij zijn door middel van innovatiekringen in verschillende teeltregio’s vraagstukken van kwekers aangepakt (lees hier een update van afgelopen jaar).
De kennis die de afgelopen jaren in de innovatiekringen is opgedaan, wordt momenteel verwerkt in een leidraad voor de sector: wat kan weerbaar kweken inhouden, hoe kun je ziekten, plagen en onkruid geïntegreerd beheersen?
Daarbij zullen verschillende kwekers hun praktijkervaringen delen alsmede hun visie op de toekomst van gewasbescherming. Wat is bijvoorbeeld haalbaar en betaalbaar? Een teelt moet wel renderen en winst opleveren.
Arno Engels